d’octubre 14, 2006 És internet un dret essencial? Hauria de ser constitucional?

Doncs sembla que els diputats xilens ho tenen clar: Internet és un dret fonamental i hauria d'estar recollit a la constitució com altres drets bàsics. Un d'aquests diputats, Esteban Valenzuela, del Partit per la Democràcia, ha dit textualment que "La conectividad digital ha de ser considerat, igual que l'accés a l'aigua potable o la llum elèctrica, un dret humà que escurci les bretxes socials a Xile". Doncs hi estic molt d'acord, perquè l'accés a la Xarxa no sols serveix per jugar online o per veure videos a Youtube, també serveix per parlar amb altres llocs del món a preus molt econòmics, permet fer consultes mèdiques online per a gent que viu a zones rurals o apartades dels grans nuclis urbans, serveix per controlar una diàlisi a distància, fa possible que tot el món, incloses persones amb pocs recursos, puguen consultar llibres a la xarxa o bé permet que qualsevol persona puga estudiar una carrera universitària a distància, entre altres moltes coses. És a dir, que, en el fons, Internet és el canal que permet univesalitzar molts altres drets, fa que altres drets fonamentals o necessaris estiguen a l'abast de tothom. Per tant, haria de ser clarament un dret que haurien de garantir els poders públics. Creieu que les lleis espanyoles haurien de recollir el dret a una connexió digital com un dels bàsics?
del.icio.us

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Permeteu-me que tradueixi a un llenguatge més planer això que han proposat els diputats xilens: ben poca cosa.

Sí, evidentment, parlen d'una reforma constitucional, però els periodistes s'equivoquen (ai, els periodistes! ;-Þ) quan interpreten que això seria un "dret fonamental". No vull fer-me pesat (ni el xulo tampoc ;-Þ) però no tots els drets constitucionals són "fonamentals". Hi han 3 tipus bàsics de drets a una Constitució i això que proposen ells no entra dins la categoria de fonamental, sino que seria un dret dels ciutadans. La diferència fonamental és que no té cap valor per si mateix fins que no sigui desenvolupat per una Llei posterior. I això, a Catalunya i a Espanya, ja ho tenim!. És la LSSI.

Una altra cosa és que fos veritat que algú proposés, algun dia, que l'accés a Internet o a qualsevol altre eina de telecomunicacions, o que participar, en definitiva, a la Societat de la Informació (que és el nom del període històric que estem vivint nosaltres) fos realment un dret fonamental, reconegut a la Constitució, a l'Estatut i a la Declaració Universal dels Drets Humans.

Però això no ho veurem mai, companys, perquè, per començar, drets com l'habitatge
o el treball... tampoc no són drets fonamentals
ni a Catalunya ni a cap altre país del món.

Xavier - Salou
LaWEBERA TopSoft - On tot... és DE FRANC!

Anònim ha dit...

yeeeep
poseu la direccio, q tinc ganes de sentir com crida en montilla

Unknown ha dit...

Constitucional no ho ser..., però que el govern o les entitats públiques poguéssin proporcionar connexions públiques com ho fan amb les carreteres sense que se'ls acusi de fer competència desleial a les operadores, doncs no estaria gens malament. Ara bé, sense peatges!

Alegria De La Huerta ha dit...

Doncs sí que estaria molt bé. Ara mateix a Barcelona disposes de 2h d'internet gratis a les biblioteques de la Xarxa de biblioteques de la diputació. Podreu pensar que és poc, sí, però ara fins i tot tenen àrees wifi on et pots connectar totes les hores en que està oberta la biblio.
També està el tema de posar connexió inalàmbrica a tota la ciutat. No śe on vaig llegir que Barcelona era la ciutat que tenia més d'aquestes zones.
Què fariem ara sense internet ... doncs per a mi és bàsic i de fet, intento guanyar-m'hi la vida fent ciència i utilitzant internet.

Internet per tothom ja!!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint