de novembre 01, 2006 Preus al mercat de la delinqüència informàtica

És molt fàcil dir que tot això dels malanomenats hackers, perquè s'haurien de dir crackers o senzillament deliqüents, és una cosa de pel·lícules o una invenció de les empreses de seguretat. Les dades indiquen el contrari, però. Un recent informe de l'empresa especialitzada amb aquest camp Gartner assegura que en els propers dos anys la meitat de les empresses seran infectades per algun tipus de software espia. Això significa que hi ha molta gent intentant robar informació per vendre-la al millor postor. Però, què es paga al mercat negre de la informació robada i dels delictes informàtics? Pel que he pogut anar llegnit, aquesta seria una aproximació:es venen dades d'usuaris i les seves respectives contrasenyes en distintes pàgines des de 100 dòlars. Es realitzen atacs de denegació de servei amb un rescat de deu mil dòlars. Això vol dir que la computadora es veu atacada per un programa que evita que el propi internauta use la màquina lliurement. Finalment, es lloguen xarxes zombies de 5.000 PC's des de 350 dòlars per setmana (el PC es posa a les ordres d'un "pastor" remot que la controla i actua sota pròpia voluntat, sense intermediació de l'usuari. A més, hi ha un mercat negre d'errades de programació que faciliten forats de seguretat. Aquersts grups d'intrusos paguen fins a mil dòlars per una vulnerabilitat nova en Windows. En fi, que qui diga que tot això de la seguretat informàtica és una cosa d'exagerats i "conspiranòics" que atenga a les dades, perquè la realitat és una altra.
del.icio.us

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs jo no tinc cap problema: ni virus ni spyware. Segurament perquè no faig servir el sistema operatiu del senyor Billy Gates.

Francament, Windows és una catàstrofe ambulant. No entenc com la gent se l'instal.la encara...

Anònim ha dit...

Tens tota la rao. Que encara hi hagi gent que cregui que això és una exageració es fa difícil d'entendre.

Avui mateix llegia com, al Regne Unit, la policia ha descobert el robatori d'"informació sensible" a més de 8.500 persones i a d'altres més, a 60 països del món, Espanya entre ells. [Es pot llegir aquí la notícia]. Quan parlen d'"informació sensible" volen dir dades que realment són importants i trascendents, com ara codis de comptes bancaris amb les contrassenyes per accedir-hi online, perquè encara que molta gent pensa que tenint-les desades al disc dur no els hi poden prendre, això no és cert. A banda de tenir un firewall instal·lat caldria protegir aquestes dades personales amb contrassenyes als arxius (per exemple, si les deseu amb Excel, podeu ficar una contrassenya a cada arxiu). I, per descomptat, s'ha de tenir instal·lat i actualitzat un bon antiviurs. Crec -i recomano- que el millor antiviurs, actualment, és el NOD32, (és el que 9 de cada 10 hackers té al seu ordinador ;-Þ) i té 3 ventatges que el fan insuperable:
1- És el més ràpid en detectar virus i amenaces, a banda que és el més eficaç per eliminar-los totalment.
2- Gairebé no consumeix recursos del sistema, és molt lleuger, o sigui que es pot instal·lar, fins i tot, en equips vells.
3- És gratuït. Bé, d'entrada només ho seria al 100% durant els primers 30 dies, però aquí us explico com obtenir-lo, instal·lar-lo i poder fer-lo servir gratuitament de per vida, amb les actualitzacions diàries incloses.

Fixeu-vos que el virus troià que ha robat totes aquestes dades a tota aquesta gent és el Haxdoor, que no té problemes per petar-se el ridícul firewall que porta el Windows XP per defecte. Aquest virus va ser detectat per primer cop al novembre del 2003 per l'antivirus NOD32 i, atenció, es pot transmetre perfectament pel Messenger. No dubteu d'instal·lar-vos el NOD32.

Anònim ha dit...

Efectivament. Avui en dia, per tenir un ordinador sota Win XP net i segur cal, com a mínim:

-un bon antivirus (i actualitzat!)
-un programa que elimini spyware/adware/malware
-un firewall (l'inclòs en el Service Pack 2 de Windows XP està bé, però...)
-un utilitari que elimini antigues entrades en la base de registres, elements de programes desinstal.lats, carpetes temporals, caches diversos, etc.

Amb tot això no s'està mai a l'abric d'un atac, "gràcies" als cavalls de troia i a les falles de seguretat de Windows.

XP és, en el seu estat actual, una porta oberta a tot aquell que vulgui obtenir informació sobre l'usuari de la màquina. Ja seria hora que la gent comencés a considerar seriosament les excel.lents alternatives que existeixen.

Jo, personalment, ja fa temps que he triat la meva opció.

Anònim ha dit...

Al company jeduthun,

Jo he "tastat" les excel·lències del software lliure des de fa la tira d'anys, quan vaig començar amb el Red Hat Linux, que anava per la seva versió 4 a l'any 1998, fins que... em vaig atipar... de l'StarOffice, del Red Hat, de no poder fer servir l'scanner, per exemple (encara ara no sé perquè)...i de tota la feinada que em suposava no haver de rendir-me a l'amic Gates. Ara bé, es poden aprofitar totes les avantatges del sistema windows, sempre i quan li fem una repassada de dalt a baix al XP Pro SP2. Per això res millor que fer servir un programeta que és una meravella: XP Lite.

O si encara es vol aprofitar més la màquina que tinguem, fins i tot fer que un vell Pentium I, amb 64 Mb de RAM, vagi com un Pentium IV actual, res millor que instal·lar el 98 Lite.

Sabeu que DELL acaba de dir que per poder fer anar el Windows Vista caldrà tenir 2 Gb de RAM????? Però si encara es venen PCs avui dia amb 256 Mb només!!!

quitus ha dit...

no estic tan segur que els altres sistemes operatius no tinguin fallades de seguretat (potser no estan tan estesos i per tan resulta menys rendible intentar crakejarlos).
un altre asumpte es el de la compra-venda de informacio de les empreses. es una questio que sempre a existit, i que imagino que sempre ho fara. No fa tant que es parlava d'un cas d'espionatge industrial d'una empresa d'aeronautica (que entre altres coses podruia els radars que utilitzava l'exercit del pais). el culpable va sembla ser un estudiant xines que feia practiques a l'empresa i s'en duia informacio a casa. l'incident, va arriba a la categoria de diplomatic, per que la Xina no va acceptar que el noi els estigues venguen informacio robada, i la malloria de paisos van afirmar que s'ho pensarien dues i tres vegades abans d'acceptar estudiants xinesos....

Xavier Vidal ha dit...

Crec que tots els sistemes operatius tenen forats i que la diferència real està, primer, en el que triguen a tapar-los i, segon, en la quantitat de gent que hi posa els ulls per trobar errades per on es puga entrar. Tota manera, al meu entendre, sempre és millor fer servir programari lliure que propietari, a no ser que tingues una necessitat molt específica que requerisca un programa molt concret. Estic totalment d'acorda amb el Xavier respecte al NOD32. Respecte al que comenta joanarcaic hi afegiré una dada que dona mida de la paranoia que es viu: sabeu que els xinessos van comprar la divisió de portàtils d'IBM, que venia màquines al ministeri de Defensa dels EUA. Doncs van paralitzar l'operació perquè sospitaven que els xinessos podian haver posat a les màquines que llavors començaven a fabricar ells algun tipus de backdoor per accedir als arxius de Defensa. Total, una bogeria...1

quitus ha dit...

bogeria fins que es comencen a confirmar casos.....la relaccio del govern xinès amb els "espies-industrials" encara no ha estat del tot aclarida, i hi ha molta gent que creo que es el propi govern xinès qui impulsa aquest espionatge....tanmateix, mai es tard per tornar-se paranoic, oi?¿ encara que seguir a un paranoic es perillòs, no sé sí m'explico...)
el cas que feia referencia no és aquest (em sembla recordar que era un noi i que treballava per una empresa aeronautica, que coses de la vida tambè feia radars i diversos sistemes pel govern del seu pais)....es un exemple, només...http://www.elmundo.es/mundodinero/2005/05/04/empresas/1115193797.html

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint