d’octubre 10, 2007 Si volem fer llegir als joves, audiollibres en català!

Ara que es cel·lebra la Fira del Llibre de Frankfurt, és un bon moment per fomentar el consum de literatura. El conseller Tresserras ha donat una dada esfereïdora: cap dels vint llibres més venuts l'any passat a Catalunya eren en Català. Per això, Cultura vol promoure que cada jove tinga la seua "biblioteca personal" de llibres. Jo crec que van contra corrent. Els joves no volen llibres, els joves volen comoditat, són una generació digital i se'ls ha d'alimentar parlart-los amb el seu llenguatge, no en un llenguatge que, per a ells, és del passat. Per això, el s'hauria de promocionar són els àudiollibres, per a que pogueren posar-se'ls als Ipods, a l'ordinador, a les PDA's i pogueren "escoltar" la literatura. Fora possible que així se li ficara a molta més gent el cuquet de la literatura que promocionant llibreries personals en paper. Igual estic equivocat, però el meu nas em diu que una generació digital vol cultura digital... Ací vos deixe dues mostres d'àudiollibres en Català, el meu admirat Vicent Andrés Estellés i Miquel Martí i Pol i a la secció d'àudio, en teniu uns quants més. Si en trobeu més, els podeu deixar recomanats als comentaris. Salut!


del.icio.us

6 comentaris:

quitus ha dit...

que sápiga llegir no és ho mateix que escoltar....
canviant de tema, a Kirai (http://www.kirainet.com/taquillas-teletransportadoras/) hi ha un article alucinant. sembla ciencia-ficció i no tinc ni idea de com ho han aconseguit (pero si es tracta de foradar més encara la ciutat per sota, segur, segur que a Barcelona no ho fotrem mai).

quitus ha dit...

que sápiga, llegir no és ho mateix que escoltar....(sorry, faltava una coma)

Anònim ha dit...

Benvolgut Xavier,

els teus comentaris sobre actualitat internàutica són molt interessants però de vegades se t'en va una mica el cap: "Els joves no volen llibres, els joves volen comoditat, són una generació digital i se'ls ah d'alimentar parlant-los amb el seu idioma, no en un idioma que, per a ells, és del passat".
Crec que no només confons l'idioma (català, castellà...) amb el medi (llengua escrita, oral...) si no que afirmes coses amb una contundència pròpia de tertulià. Els blogs no són llengua escrita? Són del passat? Els audio-llibres són una opció, és clar, però són més còmodes que un llibre escrit? Potser per a aquell qui ha abandonat del tot l'hàbit de la lectura sí. El que potser no té sentit és acumular grans quantitats de paper quan hi ha qui pot preferir portar tota una biblioteca en un ordinador de butxaca.

I això que els joves prefereixen la comoditat... cony! i qui no? Però els joves -espero- són conscients que tot requereix cert esforç i que hi ha textos que requereixen varies llegides (o escoltades), de la mateixa manera que els discos en requereixen vàries o hi ha pel·lícules que exigeixen diversos visionats. Què hi tindrà a veure la comoditat amb tot això? I de la comoditat de portar sempre un llibre i un llapis a sobre, independent de bateries que s'acaben, d'interferències amb els mòbils...
Bé potser sóc jo a qui se li'n va el cap ara...

DTM

Anònim ha dit...

No hi estic d'acord. El mateix Tresserras quan era professor a la universitat ens va ensenyar que un nou mitjà de comunicació no en substitueix mai un d'anterior, sinó que es complementen. La ràdio no va matar la premsa i la tele no va matar la ràdio. Ho usem tot segons les circumstàncies. és per això que crec que un bon llibre llegit davant del mar, al llit o al tren no serà mai substituït. Si que és cert que es podrien fer servir els mitjans digitals per promocionar els llibres.

Pilarll ha dit...

Un nou mitjà no substitueix a un altre, però si que, ara per ara els joves no estàn per la lectura (això no vol dir evidentment que potser de més grans agafin llibres). Per tant comparteixo l'opinió que s'haurian d'aprofitar els mitjans digitals (els blocs, webs, etc) per apropar els llibres als joves, però com a llibres de lectura, no com a audiollibres. Si es fa be, es pot aconseguir augmentar l'interès

Xavier Vidal ha dit...

Hola anònim. Perdó per posar idioma quan hauria d'haver posat llenguatge. Tens raó i ja està corregit. Ara bé, no sé si estàs en contacte amb joves de forma habitual a casa o per feina. Jo si, i et puc dir que el pecentatge dels qui llegeixen és molt poc i la majoria, llegeixen obligats pels estudis. En canvi, tots tenen Pc i reproductos d'MP3. ÉS per això que potser seria hora d'introduir-los el cuquet per l'orella i no per l'ull. És una opinió, clar, jo no sóc tertulià. Ara bé, el que volia era encetar aquest debat... que pense que és molt interessant. D'altra banda, Tresserras ens deia que cap mitjà havia acabat amb un altre d'abans, però ho deia abans d'Internet... Jo li vaig discutir en alguna classe. Aquesta podria ser la primera vegada i els especialistes ho diuen respecte a la tele que coneixem avui i, potser, als llibres com els coneixem avui... Salut!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint