de desembre 05, 2007 Un programa català detecta el Down prematurament

Catalunya és un motor evident en la producció de programari aplicat. Segons publica l'Agència Catalana de Notícies L'equip de ginecòlegs gironins format per Josep Sabrià i Concepció Bach ha desenvolupat un nou software que permet la detecció prenatal de la síndrome de Down durant el primer trimestre d'embaràs. Un avenç evident que facilita molt i molt les coses per a les decenes de milers de parelles que estan als primers mesos d'embaràs. Es tracta d'un software (SsdwLab5) que detecta aquesta síndrome utilitzant i combinant matemàticament diverses variables bioquímiques, poblacionals, demogràfiques, ginecològiques i ecogràfiques. Té un 90% de fiabilitat durant els primers tres mesos de gestació. Un autèntic èxit informàtico-mèdic perquè no és un mètode invasiu, com els que s'usen ara mateix com l'amniocentesi i que evita, per tant el risc d'avortament. Felicitats a tot l'equip de ginecòlegs i informàtics gironins.
del.icio.us

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones Xavier!

Primerament volia dir-te que sóc una oient fanàtica del Versió Rac1 i de tots els integrants del programa!! (En especial del Sr. Marcelí i del Mag Fèlix, jejeje...)

Normalment també visito aquest blog perquè em sembla molt entretingut.

Avui però, al llegir aquesta noticia que has publicat se'm ha presentat un dubte que potser em pots resoldre:

- Se sap si aquest nou mètode preventiu entrarà per la seguretat social? O s'està estudiant que sigui de rutina per totes les embarassades? O s'haurà d'anar a Clíniques privades?

O potser encara és massa aviat per saber-ho...

M'ha fet molta gràcia la noticia perquè em sembla que la Dra. Bach va ser la que va portar tots els parts de la meva mare i la que em va fer nèxer a mi també!! A més recentment ha portat els parts de les meves germanes (si és la mateixa Dra. Bach que jo conec...)

Moltes gràcies per tot i continueu així perquè Rac1 ens alegra la vida a molts!!

quitus ha dit...

el següent comentari es podría treuere de sentit, espero que no es faci. tanmateix quant vaig sentir la noticia em va sorgir un gran dubte. els doctors afirmen que l'éxit de diagnostic es del 90%. hi ara bé la meva ignorancia. ¿com poden saber aixó? fa uns dies que vaig sentir aquesta noticia http://www.psiquiatria.com/noticias/trastornos_infantiles/retraso_mental_y_tr_especificos_del_desarrollo/diagnostico1/31992/
la qüestió es que moltes dones embaraçades, al saber que porten un fill amb down, aborten. aixi doncs ¿com poden saber realment que aquell nen era down? ¿fan proves genetiques després de l'abortament?

Anònim ha dit...

Perfecte!

Ara ja podrem donar un pas més en vers del nostre propi egoisme abortar en quan veiem que el nen tindrà sindrome de down... Ara si no el té no eh? Aleshores es diferent.

Quan deixarem de ser tan increiblement hipocrites i cinics? Sembla que és algo obvi, pero en fi, ho dire de totes formes: un nen amb sindrome de down té tant dret com un que no ho és a neixer. L' unic motiu que hem du a pensar que algú pugui abortar a un nen amb sindrome de down seria l' egoisme de no complicar-se la vida.

Ens hem tornat tots bojos??

Anònim ha dit...

El que s'ha anunciat "a bombo y platillo" no és res nou. He treballat amb aquest programa i us puc assegurar que fa prop de dos anys que s'està portant a terme l'estudi prenatal del primer trimestre d'embaràs a molts hospitals de tot l'estat, sense anar més lluny a l'Hospital Dr. Trueta ja fa força temps que ho fan i amb molt d'èxit.
La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetricia ho recomana com a prova rutinaria, ja que és molt més sensible que els estudis de segon trimestre i evita moltes amniocentesis innecessàries. És cert que el programa del Dr. Sabrià ha millorat amb la nova versió però seria convenient transmetre a la població que aquest mètode ja existeix i que no ha estat una invenció dels esmentats metges gironins. Seria important matisar la informació per no dur a malsentesos.
Salutacions i gràcies pel Versió!!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint