d’abril 25, 2008 Ja es pot descarregar el línux més modern, Ubuntu 8.04

Fa temps que el veníem fent servir en versió Beta, però, ahir, segons el que era previst, ja es pot descarregar lliurement la nova versió del magnífic sistema operatiu Ubuntu 8.04 (anomenat en clau Hardy Heron). Es tracta del sistema més amigable, més estable i més fàcil de fer servir de tots els línux que he provat. Va molt finet, gràficament és una delícia i la instal·lació és, com a mínim, tan senzill i més ràpid que el Windows Vista o el Mac Leopard. És una miqueta més lent en carregar-se, però una vegada a ple rendiment és un panzer amb botes de tacó alt. Val la pena provar-lo, de veritat, perquè pot conviure perfectament amb Windows i Mac i, no només això, sinó que es pot fer servir directament des del CD/DVD, amb la qual cosa el pot anar remenant per veure si et convé o no, sense haver d'instal·lar-lo. En fi, que és un dia engrescador pels amants de la informàtica. El podeu descarregar des d'ací:
Versió PC's normals (Intel x86)
Versió PC's AMD64
La resta d'Intel x86
La resta d'AMD64
I, si seguiu llegint, veureu un parell d'exemples de com funciona aquest sistema:


del.icio.us

20 comentaris:

Cardhuuu ha dit...

jo m'esperarè 3 o 4 setmanes per instalar-me'l, ara vaig amb el 7.10 i el tinc de maravella. Quan hagin solucionat els problemes de drivers amb NVidia i pluggins del Firefox3 i altre cosetes ja farem feina. I aquesta vegada em sembla que faré instal.lació neta i m'oblidaré del Sr.Finestres, perquè des de que tinc vaig amb Ubuntu no l'he obert (potser dues o tres vegades..)

Apa pantalletes!! una abraçada!

Xavi ha dit...

És una autèntica meravella!!! Quina diferència amb aquells linux en que si no et sabies les ordres anaves venut! Ara va de debò això!! I les empreses com Valve (Half-Life, counter-strike), ja estan fitxant programadors linux per començar a instroduir els seus jocs a la plataforma. Anem pel bon camí!

Jordi ha dit...

El linux més modern? O_o'
Menys Debian, totes les distribucions quan surten solen portar les darreres versions de tots els paquets.
Posats amb aquest plan, Fedora és més moderna, perquè la versió preview de la 9 porta el kernel 2.6.25 i no el 2.6.24 d'Ubuntu.
Per cert, alerta a qui faci servir una gràfica ATI amb el driver fglrx, a l'actualitzar de 7.10 a la 8.04 si mantens activat el driver propietari d'ATI, es queda la pantalla totalment blanca en iniciar la sessió en l'entorn gràfic.
Es pot resoldre iniciant la sessió a prova de fallades i desactivant aquest driver.
M'agrada Ubuntu, però no hem de ser integristes, i hem de reconèixer que hi ha altres distribucions excel.lents (Fedora, Mandriva, SuSE, Debian, ...) a part d'Ubuntu. Ubuntu no és sinònim de Linux, si no que n'és una part.

Cardhuuu ha dit...

totalment d'acord, però també s'ha de dir que la manera d'entrar al mon Linux d'una persona amb coneixement 0 d'informàtica es millor Ubuntu. Jo tinc nivell d'usuari (és a dir, ni pajolera idea) i no em va costar massa passar-me de XP a Ubuntu, en canvi, quan he vist Fedoras i Mendrivas i coses aixi m'he fer un embolic força gros. Suposo que quan tens nivell son millors les altres, però pels iniciats ens funcionarà i farem servir millor l'Ubunu.

Una abaraçada!

Jordi ha dit...

No estic d'acord, la distribució més fàcil de fer anar per mi, encara més que Ubuntu és Mandriva, que suporta els codecs propietris més comuns, drivers de hardware propietari, i un sistema d'administració centralitzat que per mi fa que sigui la "distro" més senzilla d'utilitzar.

Cardhuuu ha dit...

bueno, ara que començo a entendre una mica el món del pingüins, serà qüestió que quan em formategi el PC (a l'estiu vull fer-me una instal.lació neta sense XP) deixaré una partició per provar el Mandriva que recomanes. A vere si ara la veig amb altres ulls. Merci!!

si ja ho diuen ja, que tot el que sigui lliure és bo... (menys nosaltres)

Jordi ha dit...

La gràcia dels pingüins, és que n'hi ha de molts tipus, i pots provar-los tots, i quedar-te el que t'agradi més. De fet és el més recomanable, jutjar per tu mateix i triar aquell que s'adigui millor a les teves necessitats.
Pero si em permets un consell, deixa una partició per l'XP, que no se sap mai quan el pots necessitar.
El què si que no et recomano en absolut és el Vista.

Cardhuuu ha dit...

merci crack, t et faré cas!

Xavier Vidal ha dit...

Hi estic d'acord gairebé amb tot. El mandriva és també molt fàcil de fer anar, però és que l'Ubuntu és com si anés sol. Jo vaig fer servir molt suse i m'agadava molt, però a la que vaig tocar ubuntu... no sé, potser els paquets no estan tan tan actualitzats com Fedora, per exemple, però śe que tampoc no fa falta. És com si les coses anaren soles a l'Ubuntu i això, pels qui venen de Windows, potser és el millor. Ara bé, és cert, com diu Joki, que la gràcia de Linux és que s'adapta a cadascú, al que necessites, al que més t'agrada i per tant pots triar i remenar i quedar-te amb la distro que et sentes més còmode. Salut!

Anònim ha dit...

Casun dena!! Soc nouvingut en linux des de fa un parell de setmanes, amb la versió 7.10. Hi estic encantat (tot i pendent d¡ algun problema amb el so)

Anònim ha dit...

Hola pingüins, acabo de descarregar-me l'ubuntu però no sé on he d'anar a clicar per remenar-lo sense necesitat d'instalar-lo de moment, tal com diu el Xavi Vidal. Algú em pot orientar? M'en moro de ganes.
Moltes gràcies.

Anònim ha dit...

Per remenar l'ubuntu sence necessitat d'instala'l, nomes cal que iniciis l'ordinador amb el cd posat (i que tinguis configurat l'arrancada desde cd, clar) i et carregara el s.o desde el cd!! sino amb l'ubuntu 8.04 també el pots instalar a windows com si fos un programa mes.. amb aquesta opcio et nira mes rapid i tindras una idea mes real de el que realment es...

Salut!

CoRaS

Anònim ha dit...

Hola ubunteros,

quin és el theme del screenshots que hi ha al post ?

Salut!

Anònim ha dit...

Jo només ùs dic que sóc treballador de Microsoft, i aquesta distribució d´Ubuntu em sembla magnífica. Felicitats.

Anònim ha dit...

Avui he estat escoltant el xavier al podcast d'ahir i tinc una serie de reflexions a fer sobre el tema en general de les distribucions de linux per entorns d'escriptori.

Primer de tot m'agradaria situar al personal, soc un administrador de sistemes que treballa exclusivament amb entorns de servidors linux, normalment amb distribucions debian o ubuntu server. Ho dic perque la gent no es pensi que soc el bill gates encobert (que com ha dit el xavi avui, amb els meus comentaris, avui no jugo a casa).

Estic fart de defensar els sistemes linux quan parlem de sistemes de servidors, res a veure. + rendiment, millor programari, mes estable i molt mes versatil.

Pero estic fart de sentir (i he tingut aquesta discusió durant anys amb amics meus) eiii, has vist la nova distribució (per exemple) Ximplix, ep! es la ostia, va de conya, aixó destronarà windows, i sobretot ARA SI QUE ES SENZILL UTILITZAR LINUX. Mmmmm... Fa anys que sento el mateix, i crec que s'ha de fer propaganda del linux, pero no estic massa dacord amb els comentaris d'en xavier, entre d'altres coses perque els considero falsos, la major part d'ells, i per no ser destroyer anem a veure punt per punt el que ha dit i perque considero que no es cert (o cert a mitges).

Simil de la paella :

Hem sembla força trampós per diversos motius, només parlem de les coses bones, parlem de que passa si vols modificar la paella, perdona, modificar???? no hem de perdre que el 99% dels usuaris no son ni aspiren a ser res mes que aixó, usuaris. Parlem de que es gratuïta, perdona, el windows no es gratuït pero tenint en compte que el 80% dels ordinadors que es venen tenen preinstal.lat el windows i no tens la possibilitat de treure'l de serie i no pagar-lo o et desconten una miseria, no crec que el preu sigui important. Tema col.laboratiu, perdoneu, pero per cada pringat que poguem trobar que t'ajudi amb un linux (ja no parlem de una distro en concret) en trobarem 50 que son capaços d'instal.lar i fer tasques de nivell mitg en un windows, per tant a la pràctica tens molts més recursos disponibles per tal que t'ajudin amb un windows que amb un linux. "Baixeu el CD, i s'instal.la sol" mmmm... per cada ordinador que doni problemes a l'instal.lar windows en trobarem 20 que tenen problemes per instal.lar linux (ja sigui per drivers, etc... ja se que aixó es culpa dels fabricants que no en fan drivers, i en canvi si que en fan per windows, pero a un usuari no li expliquis histories de qui es culpa, l'usuari només sap que "tengo una webcam en mi laptop que no rula porque el linux es una mierda", ja se que aquesta afirmació no es justa, pero es la que acaben fent molt usuaris). Linux es més facil???? bé, tenint en compte que els nens a l'escola, les empreses, etc... utilitzen windows, no crec que per la majoria dels usuaris aixó sigui cert (altre cop podriem parlar de perque l'administració pública es gasta milions d'euros en llicencies de software propietari, i a sobre utilitza aquest software en espais docents fent usuaris captius als alumnes, pero nois... es així). Per última cosa, i per mi la més important, linux careix de software de qualitat equivalent a bona part del software propietari de windows (excepte honroses excepcions, vegi's mozilla, etc..), no ens enganyem, ni gimp es photoshop, ni openoffice es microsoft office, ni cinelerra es premiere o vegas, per tant, ja no només per que els usuaris estiguin o no acostumats a un software o a unes interficies, en general les killer apps del sistema operatiu son (potser no d'inferior qualitat, pero clarament d'inferiors prestacions que altres aplicacions propietaries en windows).

Creiem de veritat en el software lliure? Abandonem el sistema operatiu!

Per mi, i es evidentment només una opinió, el que hauria de fer la comunitat lliure es deixar d'invertir temps en el sistema operatiu de desktop i començar a treballar en les aplicacions, com es el cas de mozilla fundation. Fem aplicacions de qualitat que facin als usuaris canviar (pero no esperem que canviin per ideals ni histories rares, els usuaris faran un canvi d'aplicació en el moment en que l'aplicació nova els ofereixi prestacions millors que l'alternativa propietaria, com el Firefox). Crec que el camp de batalla ha de ser aquest, perque un cop tinguem un set important de bon software amb el que l'usuari se senti a gust podrem fer el salt de sistema operatiu sense consequencies traumatiques, despres serà el moment d'atacar els desktops, pero fins aleshores, la propaganda grandiloquent de linux per cada usuari que capta en malmet 10 que a partir d'aquell moment i per males experiencies a l'hora d'instal.lar configurar i posar a punt el seu linux l'abandonen quedant-se així a més amb una sensació agradolça que els farà dificil tornar-hi.

I per últim, no diguem mentides sobre windows :

Es cert que microsoft te un historial que deixa'l anar, pero no es pot mentir flagrantment respecte windows, i cada cop que m'enfresco en una discusió d'aquest tipus sento a usuaris de linux renegar contra XP, parlant de pantalles blaves, de virus... Perdoneu, pero Windows XP es un dels sistemes operatius mes estables que he tingut entre les mans (evidentment es un sistema operatiu per a un desktop, i no li demanis coses que no son, pero jo fa anys que no veig una pantalla blava al meu XP, al menys des del service pack 2, i la meva dona te un vista des de fa mes de mitg any i no l'he vist penjar-se ni una vegada) a la feina tinc un ubuntu desktop i quants problemes he tingut per configurar-ne tots els dispositius de hardware o problemes com que es quedi "fregit" al fer un upgrade de distribució, no tot es tan bonic a la vinya del senyor. No dic que es digui el que no es respecte windows, pero al menys diguem tota la veritat de linux, que tela! Per acabar el tema dels virus, estic fart d'aquest tema. Jo soc sysadmin i estic fart de trobar-me rootkits instal.lats a maquines linux que administro, faig el que puc per tenir-ho tot al dia en quant a versions i updates de seguretat, pero tot i així qui vol entrar en una maquina acaba trobant-hi un forat i entra, sigui un windows, un linux o l'ordinador del pentagon. Podriem dir que la comunitat es més rapida a l'arreglar els problemes de seguretat de microsoft, aixó es veritat, pero no diguem que linux es 100% segur, perque es mentida.

Com a conclusió, el que vinc a dir, es que si volem convencer a gent perque surti del lado oscuro tenim que fer-ho a base de coses practiques i no en el terreny de la ideologia, perque així hi haurà algú que s'animi, pero no la gran massa d'usuaris.

Xavier Vidal ha dit...

Hola Chivitu. Primer que res, moltes gràcies per escriure les teues reflexions al bloc. Realment, fa temps que hi penses en aquesta dialèctica i es nota. Crec que no es pot afegir massa cosa més al que dius. És veritat i jo jo signaria gairebé tot. I els matisos, potser seria millor fer-los amb una birra a la mà (més que res, perquè la paraula és més adequada que el paper). Jo no sóc un fanàtic anti Microsoft, i estit totalment d'acord amb la consideració de l'XP (no tant amb el vista, però bé, pelillos a la mar). De tota manera, em veia en l'obligació moral de dir a la ràdio coses que puguem moure la gent, si més no, a saber que hi ha altre alternatives al windows i el soft propietari. ni que siga per saber-ho, perquè els que estem molt ficats, de vegades perdem la perspectiva de la gent que no se'n preocupa d'aquest camp. Jo no diré mai ningú que es passe a linux (ubuntu o el que siga), només vulc que es considere la possibilitat de provar-ho, sense instal·lar-ho i així ampliar les possibilitats de treball. Només amb què la gent sàpiga això, jo na estic content, amb que es sàpiga que no només es pot anar en Ford, sinó que hi ha altres cotxes i això em serveix per enganxar amb el tema del símil. Val, la metàfora és una tramposa, però és que s'ha de simplificar molt per poder explicar coses informàtiques i que tothom les entenga i en al simplificació sempre hi ha trampa, no intencionada, però trampa, al cap i a la fi. Bé, en seguirem parlant. Salut!

Anònim ha dit...

Bones xavier, torno a ser jo, t'animo des d'aquí a promocionar el software lliure i et dono la raó sobretot en el sentit que si es vol promocionar alguna cosa mes val una tactica "agresiva" amb la competencia encara que el que es digui no sigui 100% cert, ni del producte que es pretén "vendre" ni del que es pretén desbancar, pero aquest es un "topic" de discusió molt comú entre els companys de la feina i quan he sentit que parlaves de paellas m'he encés ;)

Faig una reflexió - recomanació, primer recomano a tothom (i a tu també si no l'has vista) una pelicula titulada "pirates of silicon valley" (es pot trobar en versió en castellà també), que parla dels inicis de la informàtica doméstica, on parla de la relació personal entre Bill Gates i Steve Jobs, i en les consequencies d'aquesta relació que encara patim a dia d'avui :) es molt bona sobretot si tens una certa edat (et retrotrau força al passat). En aquesta pel.licula per mi hi ha 2 moments estel.lars, el primer es quan un Bill Gates descontrolat davant la incredulitat d'un jove tb Steve Ballmer (recordem el developers, developers, developers, aquest tio es foll http://www.youtube.com/watch?v=wvsboPUjrGc ) que li recorda a Bill que el sistema que tenien (un primerenc windows 1.0) no funcionava prou be, Bill li deixa anar un "encara no ha has entés? que funcioni o no funcion no importa, SIMPLEMENT NO IMPORTA!" molt bo... L'altre es quan a la presentació de apple Macintosh http://www.youtube.com/watch?v=OYecfV3ubP8 ) on apple fa una clara alusió metafórica a IBM com a "Gran Hermano" en bill gates que es troba a la presentació en un racó i amb una samarreta de la poma sobre la camisa se l'està mirant i somriu, mentre un ajudant de Steve Jobs se li acosta i apunta al gran hermano que apareix a l'espot publicitari i despres apunta a bill gates, fent una referencia premonitoria a que no s'equivoqui d'enemic, l'enemic no es IBM (un bell elefant que tard o d'hora caurà per el seu propi pés), el veritable enemic es aquell marrec amb ulleres i amb cara de no haver trencat mai ni un plat.

I cada cop penso més en que a una altra escala ens està passant una mica el mateix, ens centrem en microsoft, quan ralment el que hem fa més por del panorama informàtic actual es Google, un auténtic "Gran Hermano" amb força per enfonsar empreses, i el més important de cara el segle que estém començant, controlar les dades.

Bé, estaria bé una reflexió en aquest sentit, ja se que rajar de Google en un blog a Blogger... quin mal yuyu, a veure si hem vindran a buscar els homes de negre.

Salutacions a tothom! ;)

Xavier Vidal ha dit...

Molt interessants les referències i les reflexions. Això que Google és el nou Microsoft del segle 21 jo porte diguent-ho fa temps, però la gent se'm tira a sobre en quan trec el tema perquè fa servir linux, perquè els treballadors estan ben pagats i perquè és el contrapés de Bill Gates. Però ho dic i ho mantinc, fins i tot ací (que per cert, algun dia "rajaré" del famós adsense, que he intentat posar anuncis quatre vegades i totes m'han cancel·lat el compte perquè diuen que aquest bloc "perjudica els nostres anunciants" i sense més explicació et xapen l'invent, curiosament, quan portes prop de cent dòlars, que en el meu cas, eren quatre messos...). Siga com siga, jo crec que Google té una altra forma de fer que Microsoft, pel que fa, per exemple, al programari lliure, al subministrament de serveis gratuïts a canvi de public i altres formes empresarials que difereixen de les pràctiques d'en Gates i això la fa una alternativa de futur més que viable com a reina del mercat. Ja vorem quan ho siguen com es comporten que aquesta és una altra. Per cert, sabies que Gates va treballar per Apple, desenvolupant unes incipients aplicacions ofimàtiques abans qeu Microsoft fos un projecte ferm? Salut!

Anònim ha dit...

Només una coseta:

El programari lliure no és (necessàriament) gratuït de la mateixa manera que el programari propietari no és (necessàriament) de pagament. Hi ha programari lliure de pagament i hi ha programari propietari gratuït. La diferència és en les llibertats que et donen, no en el preu.

Salut!

Jordi Domene ha dit...

Bones a tots, molt interessants les vostres opinions. La veritat es que la llibertat ha de venir per poder decidir quin sistema volem utilitzar.
Fa gairebé un any que soc, a nivell domèstic, usuari d'ubuntu. La veritat es que n'estic molt content. Només us volia animar a provar-lo. Descarregueu el cd, i gaudiu d'aquest sistema, en què teniu el català com a llengua nativa, i que podeu fer proves amb altres distribucions linux per mitjà del VirtualBox, virtualitzant altres distribucions i sistemes.
Estic aprenent molt, i us recomano la nostra Local Comunity Catalan Team d'ubuntu, on gent que en sap molt us ajudarà desinteressadament a donar el pas de provar el Linux.

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint