de novembre 26, 2008 Un linux de competició

Fa unes setmanes s'ha alliberat la versió definitiva del Ubuntu 8.10, un sistema fiable, robust, amigable, útil, complet i compatible. Realment corre finet i fa goig treballar amb ell. Ara bé, el que tenen els sistemes oberts és que qualsevol en pot fer una versió millor que l'original. És el cas de Ubuntu Ultimate, una modificació de l'Ubuntu oficial que ja porta temps rulant i que li extreu al sistema tot el suc estètic, de funcionament i d'usabilitat al nou ubuntu. Es podria dir que és el tunning de competició de l'Ubuntu. Mireu el que fa en aquest video perquè és realment impressionat. I no exagere un pèl. Feu-li una ullada i deixeu el vostre comentari.

del.icio.us

29 comentaris:

Anònim ha dit...

Xavi, el programa sembla una meravella, però per a un profà en la matèria com jo li ve una pregunta: què es pot fer amb aquest programa? No he vist un video on algú hi treballi... M'agradaria saber si hi ha programes compatibles amb l'Ubuntu, tipus Autocad, Photoshop, Cinema4D, etc.
Gràcies

Xavier Vidal ha dit...

Hola Marc. L'Ubuntu no és un programa, és tot un sistema operatiu alternatiu al Windows. Es pot fer el mateix que amb Windows, però de diferent manera. Per exemple, pots treballar amb el Photoshop de Windows, mitjançant un programa que permet fer anar programes de windows (wine) o bé pots fer servir el Gimp, que és l'alternativa lliure al Photoshop. El mateix val per gairebé tots els programes (Autocad en Linux: http://www.youtube.com/watch?v=b9xcoKXs7rM http://www.youtube.com/watch?v=NEsPZFGnmlc) Respecte a coses més habituals com tractament de text (Openoffice), navegació (els mateixos navegadors, versió linux), edició d'àudio (ardour, audacity), xat, correu electrònic etc hi ha alternatives, tot i poder seguint fer servir les mateixes eines que amb Windows. I, el que és millor, amb l'Ubuntu Ultimate, quan acabes la instal·lació tens tots aquests programes instal·lats i pots començar a treballar immediatament. Salut!

Anònim ha dit...

Estaria muy bien saber en que equipo esta montado, no es lo mismo mi lata que no es nada del otro mundo, que una nueva.

Òscar ha dit...

Doncs el pc al que està montat no te perque ser un gran pc... els requisits minims de ubuntu volten les 300 meges de ram.. o sigui que aquest pq pot ser tranquilament un pc amb 1 giga de ram i una grafica de 128meges...

Xavier Vidal ha dit...

Jo, a casa, el tinc instal·lat en un AMD 64 3200 amb 1,5 gb de ram de fa gairebé 4 anys, amb una gràfica de pena (val a dir-ho!) i corre que se les pela i fa coses com la del vídeo... però sé que tira amb la meitat de màquina...

Brian ha dit...

Per qüestions de compatibilitat amb el sistema de la feina, haig de treballar en Windows, puc tenir els dos sistemes simultàniament en la mateixa màquina (HP Pavilion Entertainment amb XP Professional).
Gràcies.

Gerard Pibernat ha dit...

Bonissim, em baixo la versió games, viam que hi haurà de nou :)

Jordi ha dit...

Altre vegada només us fixeu amb l'Ubuntu com si fos l'únic linux que existeix, i ignoreu notícies com per exemple que ahir va sortir Fedora 10, amb força més innovacions que la pròpia Ubuntu. La veritat és que sembla que Ubuntu s'està convertint en els Microsoft dels linux.
I ull, jo també faig servir Ubuntu, però em molesta que s'ignorin totalment les altres distribucions, perdent un dret fonamental que tenim que és la llibertat d'elecció.
Si no és com si passéssim del monopoli de Microsoft al monopoli d'Ubuntu.

Anònim ha dit...

Es pot instal.lar alguna versió de l'Unbuntu al disc dur de tal manera que a l'inicialitzar el PC jo pugui escollir, per provar-lo?

Tinc un laptop de 2 anys (Intel Core 2, T7200 @2.00 GHz, 2.00 GB RAM) i abans de treure l'XP que em venia de sèrie m'ho vull pensar molt bé...

Si decidís oblidar-me de l'XP (XP versió SP3, ara com ara), què hauria de fer? Fer còpies de seguretat dels meus arxius, formatejar el Disc Dur i tornar-ho a instal.lar tot, programes inclosos...? Molta feina, no...?

Assumeixo que tots els arxius que tinc PDF, Access, Excel, Word, etc etc son perfectament compatibles amb els programes lliures que ens indiques, isuposo que fàcilment es poden trobar per Internet, no?

Moltes gràcies per la vostra feina, nois!!




David d'Estoril
(Estic enfadat amb el Llimós i el Pou perquè no m'ha convidat a la cabina de comentaristes, a l'Estadi de Sporting!!!!!) Sporting - Barça d'aquí a hora i mitja!!!!

Anònim ha dit...

Per instal·lar-lo és molt fàcil:
El baixeu des d'aqui:
http://ftp.caliu.cat/pub/distribucions/ubuntu/releases/intrepid/ubuntu-8.10-desktop-i386.iso

I ho graveu en un CD. Un cop grabat, el poseu a dins de la safata, mentres sigueu al windows. Poseu un nom d'usuari, i una contrasenya, i click a instalar. Al reiniciar l'ordinador podreu triar engegar amb windows o amb linux. No cal instal·lar drivers, ni fer coses estranyes, com amb windows. Per desinstalar-lo, només cal eliminar-lo com si fos un altre programa.

Molt fàcil!

Us recomano els que ho vulgueu provar que no us lint amb la linia de comandes ni histories estranyes de fitxers de configuració. Això es pels freaks. Tot es fa a través de menus, i tocar linia de comandes no es necessari, és més, es contraproduent.

Salutacions!

Xavier Vidal ha dit...

A més, l'Ubuntu i la resta de distros de Linux solen ser livecd, és a dir, que pots arrencar l'ordinador amb elles i carregar el sistema sense que et toque ni un arxiu del disc dur, per poder triar i remenar i veure si et convé i et conveç o no i després, si et va bé, li dius instal·lar (amb una icona que hi ha a l'escriptori) i avall. De tota manera, David, pensa que és una instal·lació d'un sistema operatiu, així que és bó fer una còpia de seguretat dels teus arxius (pdf, etc) que, com molt bé dius, són perfetament compatibles amb el programari lliure que incorpora l'ubuntu. SAlut!

Xavier Vidal ha dit...

Per cert, Joki, tens raó que en parlem més de l'ubuntu que del Fedora, el SuSE o el Knoppix, però vaja, crec que la grandesa del programari lliure és que cadascú pot triar la distribució que vulga. Si jo comente més l'Ubuntu que el Fedora, per exemple (la versió 10 que acaba d'eixir al mercat és magnífica, de debò) és perquè crec que que es la transició més suau des del Windows, potser la forma més fàcil d'usar programari lliure venint de windows, o compaginar-los els dos, que és el que crec que en un primer moment és el més recomanable. Salut!

Anònim ha dit...

Per al David Estoril

Pots instalarte Ubuntu de forma molt senzilla i sense haver de patir per la partició del disc a través de windows, mire't aquest enllaç (i de pas la pàgina de SOMGNU que és un grup que es dedica a difondre gnu/linux i el català) que et servirà d'ajuda

http://www.somgnu.cat/consell-per-a-que-els-vostres-amics-proven-ubuntu/

Jordi ha dit...

A veure Xavier. Ara com ara no aconsegueixo trobar què fa que Ubuntu faci "més suau la transició des de windows".
Amb Fedora pots redimensionar particions de windows, es pot instal.lar en un disc dur on ja existeix windows, l'instal.lador és totalment gràfic i amb una millor detecció de segons quines targetes gràfiques, inclou programari més actual, en el dvd inclou diferents entorns gràfics, Gnome, KDE, XFCE, i es pot fer un entorn lleuger personalizat. Es pot instal.lar en una memòria USB, es pot instal.lar des d'un LiveCD, s'ha simplificat la instal.lació de codecs i drivers que ara és qüestió de 4 clicks.
Digueu-me què fa Ubuntu que no faci Fedora i que el converteixi en més "fàcil d'utilitzar".
Jo, ara mateix no ho acabo de veure. A mi em fa l'efecte que simplement la maquinària de màrketing d'Ubuntu és molt superior a la de qualsevol altra distribució de Linux, i per això té tant d'èxit.

Anònim ha dit...

Jo vai canviar del guindous al suse i em va costar. dp vai instalar ubuntu i hu vaig trobar mes facil i, a mes, hi ha un munt de gent que tajuda quan tens cap prublema. x aixo m'agrada l'ubuntu i no dic que els altres no sigen bons, xo ubuntu mola.

Anònim ha dit...

Maquinaria d'Ubuntu??? Si Ubuntu es una companyia molt més petita que la que soporta Fedora.... Redhat, la companyia que més factura de tot el món del programari lliure.

Es simplement una questió d'enfoc, no de diners. Els servidors donen diners, i totes les companyies ho tenien com a principal objectiu. Ubuntu va ser la primera a oblidar-se inicialment dels servidors, i per això ha sigut la que ha facilitat, que també les altres millorin el sistema per a usuaris novells.

Sense Ubuntu, Linux, no seria tan fàcil com és, ni el faria servir tanta gent. No per marketing, sino per ser la primera companyia en posar enfasi a l'escriptori en comptes del servidor!

Jordi ha dit...

Si, maquinària de màrketing i Mark Shuttleworth, un multimilionari que ha fet popular la seva distribució a base de regalar CD's gratuïtament, perquè està forrat i no sap què fer dels seus diners. Amb molt de "hype", uns quants bugs, i prenent la feina dels desenvolupadors de Debian.
I per cert, molt abans que Ubuntu hi havia altres distribucions orientades a l'usuari. Ara em ve al cap Mandrake/Mandriva, que per mi és una millor opció que Ubuntu per a un usuari novell: les seves eines d'administració gràfiques centralitzades són força superiors, i porta tots els drivers i codecs inclosos per defecte. De fet Fedora no s'ha posat al mateix nivell fins aquesta darrera versió amb RPMFusion.
I per cert Fedora està creada per una comunitat de desenvolupadors, Red Hat és una altra empresa que el què fa és agafar els paquets de Fedora per fer la seva pròpia distribució RHEL.
A mi em molesta que em faci creure una cosa quan la realitat no és aquella. Ubuntu no seria res si no fos per Debian i per els milions de dolars de Shuttleworth.

Gerard Pibernat ha dit...

Ja ha sortit el purista, ja tardava a sortir.... segurament per tu ja hi ha massa gent amb Linux/GNU no? i per tant, coses com l'Ubuntu fan nosa... has d'entendre que amb gent sectària com tu, mai es podrà avançar...

Jordi ha dit...

hahahaha, que em pixo de riure. Per l'amor de déu!
A veure si aclarim les coses
Ubuntu = distribució de Linux basada en Debian, i promoguda per un multimilionari que basa la seva popularitat en el màrketing i el repartiment de CD's d'instal.lació gratuïts.
Ubuntu fanboys = aquells que es pensen que en el món de Linux només existeix la seva distribució, que es pensen que és la millor en tots els aspectes, i que no necessiten de ningú més per avançar.
És curiós com hi ha integristes fins i tot dins del programari lliure.

Xavier Vidal ha dit...

Jo crec que no hem de treure les coses de mare. el millor del programari lliure és que cadascú pot triar el que més li convinga. Ubuntu és una bona distro, que ha contribuit (perdona, Joki, però crec que més que qualsevol altra) a què la gent conega que hi ha una alternativa a Windows i a Mac. És un bon sistema, fàcil i amigable, i no dic que el Fedora, el Mandriva, el SuSE no ho siguen, però la pregunta, per mi és ¿que tinga un bon markeging (que, s'ha de dir, el marketing és per vendre, per treure pasta i a l'Ubuntu, negoci a costa de l'usuari no n'hi ha) és roïn? ¿No contribueix aquest marketing a què la gent es done compte d'altres alternatives? La resposta és sí, per a mi, i sense cap perjudici per l'usuari final. Sense treure-li ni un bocí de mèrit a les altres. Ni un. Fins i tot n'hi ha distros que seran més estables, més fiables i més robustes. Però, pel que ha de fe la gent normal, amb l'Ubuntu en té prou. Com sempre, busque, compare i si troba alguna cosa millor, quède-se-la. No cal ser integrista de res, ni tal per combatre els integristes, no? Salut!

Jordi ha dit...

Xavier, que quedi clar: JO NO TINC RES EN CONTRA D'UBUNTU. Al contrari, fins i tot la tinc instal.lada en algun PC.
El què em sap greu és que sembla que no existeixi res més, i només es fa "propaganda" d'Ubuntu, i que justament per això molta gent pensa que Ubuntu = Linux, quan això òbviament no és cert, i per exemple, és una de les distribucions que menys contribueix al desenvolupament del kernel. O que molta gent oblidi que Ubuntu no existiria si no fos pels milers de voluntaris que col.laboren creant Debian.
Jo crec que així es dóna una visió molt parcial i empobridora del món de GNU/Linux.
I insisteixo, per a un usuari que desconeix Linux, jo trobo que hi ha distribucions més fàcils d'utilitzar, com Mandriva o les que porten alguns NetPC's (una versió retocada de Xandros o Linpus, basada en Fedora).
El problema d'aquestes altres distros, és que no poden crear tot el "hype" que pot crear Ubuntu i queden arraconades, tot i ser productes excel.lents.
Per posar un exemple: fa temps vàreu posar una notícia sobre Ubuntu (ves quina casualitat), on es deia que es podia instal.lar en un USB (!), quan això ja era possible amb altres distribucions des de feia força temps, però mai se n'havia parlat. No sé si veus per on vaig.
Bé, seré un individu estrany per ser crític, però una de les coses que em molesten més és que se'm limiti la llibertat d'elecció i la llibertat d'elecció no existeix si no tens prouta informació i que provingui de diferents fonts.

Gerard Pibernat ha dit...

Em fa gràcia "JO NO TINC RES EN CONTRA D'UBUNTU", però despotriques de l'Ubuntu amb una ràbia i fàstic, que acostumo a veure amb tots els puristes de sang de GNU/Linux, on si no vas amb Debian o millor amb gentoo, ja no moles.

Per començar, ojala hi hagués més multimilionaris que fessin l'aposta tant forta que fa Canonical cap al programari lliure. Jo no sóc cap ubuntu fanboys, sóc perfectament conscient de com està el mercat, i vaig provant altres coses en tant en tant.

Potser és una distro que contribueix menys al desenvolupament del kernel, però es centra molt a l'entorn gràfic i fer-ho tot més fàcil, i t'agradi o no, si es vol competir amb Windows o MAC, és molt important.
No és curiós que hi hagi integristes al programari lliure... de fet és un espai on n'hi ha moltissims, els humans som així, a tots els espais hi ha integristes, si no, Catalunya ja faria anys que seria independent xD

Jordi ha dit...

N'hi ha que no accepten una crítica, encara que estigui basada en fets reals. Jo he fet servir Red Hat, Mandriva, Debian, Gentoo, Fedora, Ubuntu, PC-BSD, Linkat, DSL, i potser alguna més. Per tan la frase sobre Debian o Gentoo és una bajanada directament.
I no tinc cap ràbia ni fàstic en contra d'Ubuntu, però m'emprenya la parcialitat de la informació.
Per cert, fes servir el què et dóni la gana i deixa'm dir i fer servir el què em dóni la gana a mi.
I finalment no entenc la alusió a "Catalunya independent", em penso que el post anava d'una de les moltes variants d'Ubuntu.

quitus ha dit...

jo segueixo tenint problemes per què una tableta Wacom em funcioni en un s.o Linux. i personalment, em sembla penós que un sistema "tan modern" tingui carències d'aquesta classe.
es molt probable que el meu ordinador anés millor amb un Linux (tampoc es que tingui queixa del XP), però a nivell personal, han de passar molt i molts anys per què en pensí en canviar. apa, el dia que els Mac, els Windows i els Linux siguin 100% compitibles (ja hi haurà alguna altre cosa donant guerra), llavors ja m'ho pensaré..........;)

Jordi ha dit...

quitus, això és més aviat un problema del fabricant del dispositiu que del sistema operatiu. De vegades els fabricants no alliberen les especificacions del seu producte i fan impossible el desenvolupament d'un suport correcte del dispositiu en Linux.
Però el mateix pot passar amb diferents versions de windows. A mesura que van sortint versions de windows, es deixa de donar suport a les velles en forma d'actualitzacions de seguretat i control.ladors de dispositius (drivers).
Per tan, pot ser que d'aquí un temps et compris un dispositiu nou, i no et funcioni amb XP, i per tan o t'actualitzes al vista o la versió que toqui pagant la llicència, o bé esperes que funcioni amb algun Linux.

Anònim ha dit...

jo,ja ho he instalat ,reconeix el meu wifi pero no obre cap pagial al firefox

Anònim ha dit...

Xavier, torno a ser el marc (del principi). Tinc l'ubuntu instal.lat, i també el wine, però llavors tinc un dubte que no el resolc ni amb els tutorials per més tontos: haig de reinstal.lar els programes de windows que vull fer anar amb linux? O pel contrari, haig de buscar-los en alguna ubicació (que, per descomptat, no trobo). Si algú em pot contestar, li agraïria molt. De veritat que m'agradaria passar una mica del windows a un sistema més estable i de menys consum de memòria, però seguint utilitzant programes com l'autocad o d'altres de modelatge 3d i tractament d'imatge. Gràcies

Xavier Vidal ha dit...

Hola Marc. Mira, la instal·lació que has fet en Windows no et val en Ubuntu, lògicament, perquè està feta en un altre sistema operatiu i en una altra partició. Has de tornar a instal·lar els programes de Windows que vulgues fer servir en Ubuntu mitjançant el Wine. Llavors, els podràs fer anar sense problemes. Salut!

Anònim ha dit...

No crec que es tracti d'estar a favor o en contra de cap distribució. Jo tinc voluntat d'apendre linux així que començo amb una distribució basada en Debian com és Ubuntu. Quan tingui més nocions i hem mogui adeqüadament passaré a la distribució Debian. Fa molts anys vaig provar Red Hat i vaig dessistir. Ara que he trobat una distribució atractiva i amb una gran comunitat de programadors, no la deixaré escapar. Possiblement algún dia m'animi a programar alguna aplicació per la comunitat. Crec que apendre i compartir és el millor que hi ha, i això Debian ho defensa molt bé.

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint