de juny 16, 2009 Koogle, un Google capat per a jueus

El món dels cercadors d'Internet està en moviment. Durant anys, Google ha fagocitat els altres buscadors i s'ha fet el rei però les coses estan canviant perquè sembla que Google ja no és suficient per tothom. D'una banda, Microsoft ha tret el seu propi cercador, Bing, que entre d'altres novetats endreça els resultats pel contingut i bloqueja els llocs porno (QUE VAL A DIR QUE NO FUNCIONA, HO HE PROVAT). Cada vegada la gent fa servir més cercadors de la deep web o la web invisible, del tipus Pipl. D'altra banda, ha aparegut Koogle, un cercador específic per a jueus ortodoxos que tenen restringit l'accés a Internet perquè és el dimoni amb potes i banyes. Koogle, entre d'altres coses, censura els continguts web referents a la televisió, no es pot fer servir en Shabat i no mostra cap resultat referent al sexe. O siga, que segons ells mateixos diuen, segueix els preceptes dels ideals Kosher i els manaments de la Torah. Al meu entendre és un contrasentit clar: la grandesa d'Internet és que es pot trobar tot i que tracta el navegant amb la maduresa necessària com per trasferir-li la responsabilitat de visitar uns llocs o altres, de llegir uns mitjans o altres i de donar-li crèdit a unes informacions o altres. Si Bing censura els continguts sexuals, si Koogle ho censura gairebé tot, jo em pregunte, no ens estarem carregant una part important de l'essència d'Internet, la llibertat?
del.icio.us

8 comentaris:

LagartijaMan ha dit...

Aquesta llibertat inclou no voler tenir-la ??? Estic amb tu, és un contrasentit...

És allò de voler mirar la realitat o fer veure que no existeix...

Allà cadascú, per sort, aquests dos exemples són de lliure elecció. El problema vé si volen imposar a tothom i sigui com sigui aquestes eines com a uniques.

Xavi ha dit...

Home, el primer moment de fer ús d'aquesta llibertat és triar o no aquests buscadors.

Jo no en sóc partidari, i per això no els utilitzaré, però com que no me'ls imposa ningú, que cada usuari faci el que li ve de gust. Si ells entenen que aquestes eines els faciliten la vida a Internet (que és el que tots busquem), doncs benvingudes siguin per a ells.

Salut! Xavier, t'escolto aquesta tarda al Versió.

Anònim ha dit...

mentre no m'hi obliguin a mi a fer servir aquests buscadrs sensurats que facin el que vulguin ells s'ho perden!

Jaume ha dit...

En tot cas això només ho farà servir els devots. No s'obligarà a cap israelià, jueu o no, a utilitzar-lo.
Diferent és el cas de la Xina o de molts països àrabs en que el contingut de la xarxa és per defecte censurat.
El que passa és que criticar els jueus sempre queda millor, oi?

Anònim ha dit...

no sé si criticar els jueus queda bé o malament, però aquí no estem criticant la religió sino la estupidesa.
Lamentablement, l'una acostuma a anar lligada a l'altre. Si ells es volen capar l'internet que ho facin, el que em pregunto es: què li veuen al sexe de tan perillós?. A mí em sembla que en fan un gra massa. Un cop ho proves no és per tant...

Jaume ha dit...

A veure Siqui, una cosa és el que faci un grup determinat que te tot el dret a adequar les coses a les seves normes encara que als de fora els semblin estupides. No obliguen a ningú més a fer-ho.
Una altra cosa és que obliguessin a tothom a patir la censura com fan a la Xina o als països àrabs. Això és molt més perillós i no ho critica ningú.
No crec que sigui tan complicat veure-hi la diferència.

Anònim ha dit...

Que sí, que a la Xina hi ha censura, que als països àrabs tambe...
Un cop dit, remarcar que aqui no parlàvem ni de la Xina ni dels països àrabs, parlàvem d'Israel.
Comparar si els altres són millors o pitjors és marejar la perdiu.
I evidentment, tenen tot el dret a capar-se l'internet i el que no és l'internet, faltaria més. Ningú els hi discuteix. Unicament deiem que era una idiotada.
I això és, evidentement, una opinió que a d'altres pot semblar idiota.
Mira que bé, tothom d'acord

Jaume ha dit...

Ha ha ha ha ha!

Siqui tens tota la raó. Perdona noi, és que estic tan avesat a que quan es parli d'Israel tothom aprofiti per a fer una muntanya per un gra de sorra que a voltes ja mossego sense motiu. De fet, vaig fer el coemntari aqui on vaig arribar de casualitat després de discutir-me en un forum pel mateix tema amb gent que destil·lava ràbia antisemita (i es deien d'esquerres...). Aquí no era el cas ni per l'article ni pels comentaris però ja venia "cremat" com deia.

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint