de juliol 08, 2009 El nou sistema operatiu de Google, contra Windows

A Microsoft han d'estar que tallen claus amb l'anunci de Google que traurà un nou sistema operatiu a finals d'enguany o principis de l'altre, anomenat Google Chrome, com el seu navegador. Feia temps que s'esperava aquesta notícia però no per això ha d'haver caigut amb menys força a la seu de Windows. I s'entén, perquè Google pot posar en perill l'hegemonia absoluta de Microsoft en el camp dels sistemes operatius. Si Windows es caracteritza per alguna cosa (abans del Windows 7) és per no ser fàcil d'usar, per ser feixuc en moltes màquines i per els forats de seguretat constants. Doncs Google ha anunciat, justament, que el seu sistema operatiu es basarà en la simplicitat, la velocitat i la seguretat. És a dir, saben perfectament on piquen. Primer, Google es va apoderar del mercat dels cercadors i els successius intents de Microsoft de revertir la situació, el darrer amb el Bing, han resultat inútils. Després, es va apoderar del correu electrònic, desbancant en utilitat, capacitat i ús al Hotmail. Fa poc, va treure l'Android, un sistema operatiu per a mòbils que els grans fabricants comencen a implementar als seus telèfons. I ara va a pel mos gros, el sistema sencer. I té una altra condició fantàstica: és de llicència lliure i no cal pagar 140€ per tenir-lo, com passa amb el Windows. Què creieu, superarà el nou sistema operatiu de Google amb Windows?
del.icio.us

10 comentaris:

Xavier - Tarragona ha dit...

Hola Xavier i Hola a tothom i totdon que per aquí aparegui.

A veure, jo discrepo (i em sembla que qualsevol informàtic em donarà la raó) sobre que Google Chrome OS sigui realment un sistema operatiu. És una bona idea de Google, sense cap mena de dubte, però NO ÉS CAP SISTEMA OPERATIU.

Tal i com expliquen a Google: http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html ...

"The software architecture is simple — Google Chrome running within a new windowing system on top of a Linux kernel"

És a dir, que no deixa de ser un nucli LINUX amb un sistema de finestres i amb el navegador Google Chrome com a "casa" de les seves aplicacions.

Això no és un sistema operatiu, la qual cosa no significa que no m'agradi la idea: m'agrada Linux i m'agrada el Chrome com a browser (el faig servir més ara que al Mozilla i a l'Opera), de manera que és una bona idea de fer-los servir conjuntament per fer anar aplicacions, del mateix Google o altre software per Linux.

Però el que més m'agrada de la idea és que ser el navegador Chrome el principal component del Chrome OS, qualsevol usuari d'un altre navegador que compleixi amb els estandards podrà fer anar qualsevol aplicació per a Chrome OS. M'explico: Serà igual si ho fa sota MAC OS X, Windows o qualsevol altre sistema operatiu, la qual cosa és molt atractiva per la major part de desenvolupadors de software, que podran prescindir de crear diferents versions de les seves aplicacions per diferents sistemes operatius.

Insisteixo, no és el Chrome OS un sistema operatiu realment, però la idea és bona i de ben segur que trigaré ben poquet a instal·lar-me'l de seguida que es pugui.

Tot i així, no n'estic gaire segur que pugui ser encara una amenaça per Windows, encara que la notícia no crec que hagi agradat gaire als de Microsoft.

Salut i BONES VACANCES!!!

LaWEBERA TopSoft
On TOT és GRATIS

Xavier - Tarragona ha dit...

Hola de nou!

Company Vidal, som massa il·lusos si creiem que enxamparan als de Microsoft. Només llegeix, en relació al que deia al comentari anterior, aquest article de El País:

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/Microsoft/trabaja/prototipo/convertir/navegador/sistema/operativo/elpeputec/20090707elpeputec_3/Tes

I com deia aquell: "No tengo nada más que desssirrr"

Salut!!!

LaWEBERA TopSoft
On TOT és GRATIS

Anònim ha dit...

No he entès massa bé el que vol dir el Xavier de Tarragona. Si m'instal·lo aquest nou "sistema operatiu", puc instal·lar-hi software tant de windows com de MAC? L'Office, jocs, aplicacions...? O ho he entès malament?

Xavier Vidal ha dit...

Tens raó, Xavier, el que passa és que això només és una primera part de tot el 'tinglado'. Per una questió per a mi fonamental: cloud computing. És a dir, com que ja no necessitem pàcticament res físicament al nostre ordinador més que un bon navegador i una arquitectura que el soporte perquè la resta ja ho tenim online (processadors de text, lectors de notícies, accés a les fonts, bases de dades, presentacions, música, correu...) això, tot i donant-te la raó que no és un sistema operatiu com hem entés el concepte fins avui, crec que farà el fet com si ho fos.

Amb el nou sistema gràfic de Google i una espardenya ho podrem fer tot, la qual cosa, potser sí que servirà com a Sistema Operatiu.

Igual no vaig encertat, però, en tot cas, és un bon sistema de debat. A més, pensa com seria de bo un sistema com aquest però, a més, portable, és a dir que el pugues portar al pen. Gràcies a tots pels apunts.
Salut!

Xavier Vidal ha dit...

I encara una altra cosa, Xavi: pensa en les empreses, on els terminals són pràcticament 'bobos' perquè en moltes d'elles les aplicacions estan al servidor. Aquesta solució de Google, amb implementacions de Xarxa, permetrà estalviar-se centenars de llicències d'ús de Windows a les empreses perquè amb un senzill ordinador i un sistema com el Chrome OS n'ha prou per als usuaris normals. Què en penses?

Anònim ha dit...

SIGUI COM SIGUE, SI ÉS LLIURE I FUNCIONA, A MI JA EM FARÀ EL FET. JO EL PROVARÉ, SE LI DIGUI COM SE LI DIGUI PERQUÈ LES COSES QUE FA GOOGLE EM SOLEN MOLAR PERQUÈ SÓN UTILS. GRACIES

Xavier - Tarragona ha dit...

Efectivament, aquí el tema fonamental és del desenvolupament d'aquest nou concepte de la informàtica als núvols (cloud computing).

És una aposta decidida de Google d'anar cap on molt bé has explicat. Si estem totalment d'acord en el que planteges.

Tot i així, a mi no m'acaba de convèncer el cloud computing perquè acabaríem depenent en excés de recursos externs al nostre propi sistema, tant de software com d'hardware. I això a mi em posa nerviós perquè estem preparant el terreny per a pràctiques monopolístiques encara més accemptuades.

Fixem-nos, per exemple, en el que es proposa ara des de Google (i que, hem de dir, crec que és una cosa que ens pot arribar a agradar força): una revisió del concepte de sistema operatiu, fent servir un nucli Linux, amb un sistema de finestres i amb el browser Google Chrome com a base o "casa" per les aplicacions. És a dir: haurem de fer servir aquest browser, en principi, per nassos, oi? Perdoneu, però... no és justament això el que vam criticar tots als anys 90 del Windows i l'Internet Explorer???? No es defensava Microsoft dient que l'Internet Explorer estava integrat en el propi sistema operatiu i que per això no el podia eliminar??? No va acabar rebentsancions de la pròpia UE perquè aquesta pràctica anava contra la lliure competència???

I mira que m'agrada tot el que fa Google, eh! Però... ui, ui, uiiiii... el cloud computing funcionaria en un mòn diferent, on les empreses no tinguèssin com a objectiu prioritari eliminar a la seva competència... però no és així: a la Informàtica sempre han mirat d'anar cap a monopolis: IBM als 80, Microsoft als 90 i 2000, Apple des de sempre,...

Salut!!!

Jordi ha dit...

Home, si té un nucli, té un gestor de finestres, ÉS un sistema operatiu, encara que sigui limitat, tal com diuen ells.
Si amb aquest invent de google en tens prou per fer les coses meś bàsiques amb l'ordiandor, ja tens un sistema operatiu.

Theodore System ha dit...

Google es diferència de microsoft en una cosa fonamental, gratuïtat a canvi d'informació.

No sé si és bo o dolent, en tot cas, no imagino un inventor treballant i exposant amb google docs les seves obres no patentades, o un polític penjant a la xarxa les sensacions que sent quant li regalen 3 "trajes",...

La intimitat ja comença a valer el seu pes en or.

Unknown ha dit...

Personalment, crec que seria un error comparar Chrome amb Windows, ja sigui XP/VISTA/7, doncs conceptualment no tenen res a veure. Chrome serà un sistema operatiu, però no com l’entenem ara, si no que ens proveirà d’una interfície lleugera, ràpida i, esperem, segura, per a connectar-nos al núvol, on residiran totes les nostres aplicacions i dades.

Si recordeu fa 3 anys, qui parlava de connexions WIFI, o del 3G??? Ara és a l’ordre del dia, i evidentment d’aquí a 3 anys més, la connexió a la xarxa serà “de sèrie”.
Google, no vol fer-li la competència a Microsoft, si no que vol obrir un nou camí cap al futur, i el futur és el “Cloud Computing”. Es a dir, el treball en línia. No caldrà tindre els programes instal·lats en el nostre ordinador, no caldrà portar les dades a munt i avall, ni tans sols caldrà carregar amb el nostre ordinador, perquè tot estarà accessible des de qualsevol dispositiu amb accés a la xarxa mundial, Internet.

Ja sigui des del nostre Netbook, el ordinador de casa, el portàtil de la feina, el nostre mòbil, o un navegador del hotel, podrem accedir als nostres documents, i executar les nostres aplicacions. S’acabarà allò de:”Ostres, que no tinc el programa en aquest ordinador”, o,”Tinc les fotos en el ordinador de casa”, etc.

Però evidentment, no tot són flors i violes, i aquesta nova forma de treballar també implica certs problemes, i per això vull fer la meva carta als reis, en aquest cas als reis d’Internet, Google, per a que implementin aquests funcionalitats o requisits en el futur Chrome:

Coses a demanar a Google Chrome

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint