d’octubre 29, 2009 10 raons per les que hauríeu de provar el nou Ubuntu 9.10

Avui és el gran dia per als linuxeros, avui ix al mercat el nou Ubuntu, el 9.10, anomenat "Karmic Koala". I és una gran notícia per la comunitat de programari lliure perquè representa un clara alternativa al Windows 7 i al Snow Leopard. Us preguntareu, perquè hauria de provar un sistema nou, que no he tocat mai i que no sé si m'agradarà i em farà el servei que necessite? Bé, ací van deu raons per les quals li hauríeu de donar una oportunitat al nou Ubuntu:
1 - Aspecte gràfic: ara que es porten tant les 'pijadetes', amb el nou escriptori Gnome 2.28 amb el Compiz és una delícia a la vista i d'una utilitat extrema.
2 - Potència del sistema: el nou kernel, el motor bàsic del sistema, és d'una fiabilitat i d'una capacitat de manegar processos que dóna goig treballar amb ell.

3 - Facilitat d'ús: poses el cd, instal·les el sistema en mitja horeta i, quan acabes va tot: processador de texts, Internet, reproductors de música i vídeo i tot d'una forma molt, molt intuïtiva.
4 - Amplitud de programes: la comunitat de programari lliure garanteix que per cada necessitat hi ha un programa
que pots usar sense haver de comprar res.
5 - Facilitat per instal·lar programes: si necessites fer una cosa i no tens el programa adequat, vas al nou centre de programari, escrius el que vols i et diu quins programes hi ha pel que has de fer, punxes i ja el tens instal·lat.
6 - Seguretat: el nou Ubuntu ve amb la possibilitat millorada de xifrar el teu perfil, com ho fa també el Leopard, evitant que ningú no puga accedir a les teues dades personals.
7 - Compatibilitat: perquè pot conviure amb el Windows i, gràcies al nou sistema d'arrencada Grub 2 entrar a Ubuntu o Window, segons convinga, és molt fàcil.

8 - Fiabilitat: el nou sistema de fitxers ext4 assegura una rapidesa en l'accés a les dades i una resistència a les pèrdues de dades molt eficaç.
9 - Portabilitat: el nou sistema incorpora l'Ubuntu One, una forma de guardar els documents importants a un espai de franc que et cedeixen a Internet, per no haver d'anar amunt i avall amb memòries externes i tenir-ho tot sempre en el núvol.
10 - Llibertat i fraternitat: perquè representa l'essència del programari lliure, perquè en pots fer lliure ús sense haver-li de pagar un quinzet a ningú i perquè, sobre tot, la comunitat ubuntera catalana és una de les més actives del món que t'ajudarà a resoldre qualsevol entrebanc en què et pugues trobar usant el nou sistema.

Si són prou raons, podeu descarregar la imatge del cd d'Ubuntu.com que mes us convinga des d'ací
del.icio.us

8 comentaris:

Jordi ha dit...

Estic força d'acord amb gairebé tot el què dius, excepte els 2 darrers punts.
Els 8 primers punts són aplicables a qualsevol distribució de GNU/Linux moderna i que s'actualitzi de forma regular.
De fet, jo trobo que hi ha distribucions amb millors eines d'administració i més centralitzades (el centre de control de Mandriva, el yast de Suse, o les eines administratives de Fedora).
Sobre els dos darrers, en el punt 9 no opinaré perquè no ho he provat, però em sembla una còpia de la idea que va tenir google fa un temps.
Pel què fa al punt 10, en aquest no estic tan d'acord, perquè recordem que Ubuntu és el què és gràcies al multimilionari Shuttleworth, a la feina feta pels desenvolupadors de Debian, i a la gran campanya de màrqueting que van dur a terme regalant CD's indiscriminadament per estendre el seu ús.
Precisament, per això, jo no trobo que sigui el màxim esponent ni l'essència del programari lliure, això en tot cas seria un títol que podriam atorgar a les distribucions que estan mantingudes només per la comunitat d'usuaris.
I ja que parles del nucli del sistema o kernel, també cal recordar que Ubuntu és de les empreses que MENYS col.labora en el seu desenvolupament, i que les que més hi col.laboren són d'altres com ara Red Hat, IBM, Sun, ...
Sovint tinc la sensació que Ubuntu només fa que aprofitar-se de la feina dels altres sense fer moltes aportacions en aquest aspecte.
De totes maneres, això no treu que me'l descarregui, i l'instal.li en algun ordinador, sempre ho faig en cada versió nova que treuen.

Cardhuuu ha dit...

totalment d'acord amb en joki, però també cal remarcar que aquesta promoció feta per Ubuntu ha fet donar el pas de molt gent cap al programari lliure, ha obert camí. Un cop dins, tots hem vist que és molt més ampli i variat. Un cop has probat Ubuntu i veus que pots fer de tot, ja no tens por de provar altres coses... i això també s'ha de destacar.

salut!

Xavier Vidal ha dit...

Val, sí, teniu raó, sobre tot Joki, sóc una mica parcial i he generalitzat una mica conscientment. Diguem que he fet una mica de proselitisme però és perquè crec que així podem fer que més gent participe del món del programari lliure i si l'entrada és a través de l'Ubuntu, ja m'està bé. És veritat que quan es parla de programari lliure sembla que no existesca res més que Ubuntu i no és veritat, però m'ha de reconéixer, Joki, que per a molta gent l'Ubuntu ha estat la parta d'entrada al programari lliure i, si és així, accepte de grat la crítica de la generalització, en la que, insistesc, tens raó. També em reconeixeràs que la comunitat ubuntera calana és molt forta i molt activa, i, tot i que Ubuntu no contribuesca massa al desenvolupament el línux, la comunitat sí que contribueix a fer la vida més fàcil a qui l'utilitza, no creus. En tot cas, gràcies per la crítica perquè és justa.
Salut!

Josep ha dit...

A bitscatalans en fan un bon analisi: http://www.bitscatalans.com/2009/10/29/ja-es-pot-baixar-lubuntu-910-karmic-koala/

Jordi ha dit...

Molta gent ha entrat al món de Linux (casualment a la pàgina principal d'Ubuntu no apareix enlloc GNU), gràcies a Ubuntu, i això, evidentment és bo.
Però si això ha passat d'aquesta manera, ha estat gràcies a la campanya de màrqueting brutal que va iniciar Ubuntu fa uns anys regalant CD's a dojo.
Perquè, de fet, quan va aparèixer Ubuntu, ja hi havia altres distribucions fàcils d'utilitzar, amb bon suport de maquinari i amb molt bones eines d'administració, i ara em ve al cap Mandriva.
Però Mandriva no regalava CD's i la gent la desconeixia, per això l'ha fet servir menys gent, i no s'ha creat una comunitat tan gran.
També t'haig de dir que Ubuntu no és especialment estable, i té uns "quants" bugs. Quan s'ha de treure una versió nova cada 6 mesos, de vegades no hi ha temps per polir tots els errors.
Tampoc estic dient que sigui una distribució dolenta, però penso que tampoc és la millor que hi ha.
Per cert, ja veurem què passa quan Shuttleworth s'afarti de llençar diners a Canonical, qui s'encarregarà de mantenir la distribució? Els usuaris? I si és així, perquè no uneixen esforços amb Debian?
En fi, que hi ha força punts que no veig massa clars d'aquesta distribució.

Josep-m ha dit...

Molt bones, mai he fet servir un sistema lliure, peró la veritat, estic una mica cansat de windows, faig servir l'XP i no vull gastar cales pel seven. Una consulta, si instal.lo l'UBUNTU, no interfereix per res l'XP? Com es canvia d'un a l'altra. Són consultes bàsiques, peró és per decidir-me. Gracies i salut.

quitus ha dit...

Josep-m, qualsevol persona et dirà que es força fàcil. tanmateix, crec que es bo matizar, que si es el primer cop que ho fas, pot ser complicat. es tracte de fer una partició del disc dur. una part quedarà amb l'Xp i una altre amb el Linux. per internet hi ha moltes guies de com fer-ho, però ja et dic que pot ser un procés un pèl caòtic (sobretot si no domines "l'idioma Linux"). un cop feta la particio, quant es re-inicia l'ordinador, aquest et donarà la possibilitat de càrrega l'Xp o el Linux. en principi, si segueixes tots els pasos no hi hauria d'haver-hi problemes. personalment, penso que una instalació completa es el millor que es por fer, però això depent (i molt) de quins programes facis servir actualment (si treballes amb programes Adobe o similar, por molt que diguin, encara hi ha moltíssima diferencia entre els programes de pagament i el programari lliure). fins i tot, depenent com pots tenir problemes per trobar un bon programa per passar videos (.avi .mpeg etc...) per veurel's a un reproductor de DVD (i pots tenir problemes amb els subtítols).
ho millor de tot, descàrregat un live-cd, proves el Linux sense instal.lar i opines tu mateix ;)

Xavier Vidal ha dit...

A vore, Josep, el que jo et recomanaria és que feres la isntal·lació en un disc a part del Windows. Es pot fer perfectament com diu en quitus i simplement li has de dir a l'Instal·lador quan t'ho pregunte que faça servir l'espai lliure del disc per instal·lar-lo, però pel preu que val un disc dur avui, és millor posar un segon disc i fer-lo anar des d'allà i així, a més,tindràs espai per fer una còpia de seguretat del teu windows, per si algun dia es carda
Salut!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint