de febrer 02, 2010 Els problemes informàtics en la comptabilitat del 'cas Millet'

L'anàlisi de la comptabilitat del cas Millet està resultant gairebé impossible per problemes informàtics. Els pèrits d'Hisenda ham demanat ajuda als responsables actuals del Palau perquè es veuen incapaços de llegir els arxius que els Mossos es van emportar el passat 23 de juliol del propi Palau. No és que els arxius estiguin encriptats amb un programa tipus PGP, gairebé inexpugnable. Simplement és que els arxius estan fets amb un programa de gestió empresarial de Microsoft anomenat 'Navision', integrat en la suite Dynamics, i Hisenda no té aquest programa ni els seus pèrits saben com fer-lo servir. No deu ser gaire complicat d'usar, perquè desenes de milers d'empreses (més de 34.000 a tot el món) el tenen instal·lat i Microsoft diu de 'Navision' que és una solució "Ràpida d'implementar. Senzilla d'utilitzar i mantenir i preparada per al futur". Resulta sorprenent, en ple segle XXI, que l'autoritat no li haja demanat a Microsoft: o bé que li done una llicència d'ús o bé que un expert li obri els arxius o bé que els assessore per llegir-los. Recordem que aquesta comptabilitat de la Fundació i l'Orfeó fa sis mesos que l'intenten 'desxifrar'. Finalment, els pèrits van decidir muntar una màquina virtual amb el disc dur de Gemma Montull per intentar novament l'anàlisi de la comptabilitat i després de resoldre importants entrebancs ("desconfiguración habitual del teclado", "dificultad de extraer los datos (...) posibilidad que sólo existe a través de un puerto USB y que estaba limitado en cuanto al número de datos que se podían exportar") van accedir al 'Navisión' en la màquina virtual però resultava "un programa sumamente completo, pero desconocido para quienes estos suscriben". Resultat: amb totes les dades a la mà, estan com fa sis mesos, a zero. Tot això, pel que fa a la comptabilitat després de 2006, perquè la d'abans està en còpies de seguretat que, tot i fer només tres o quatre anys que estan creades amb un software d'HP, ha estat impossible extreure'n la informació. A mi em resulta no només sorprenent sinó frustrant que en plena era de la informació al segle XXI l'autoritat no puga llegir una comptabilitat feta amb un programa que fabrica l'empresa de programari més gran i més estesa del món, Microsoft. Cadascú que traga les seues conclusions però veient el que passa, si algun empresari està fent 'trampetes' amb la comptabilitat no crec deixe passar un dia més sense anar cames ajudeu-me a comprar el 'Navision', que sembla impenetrable a la Hisenda Pública.
del.icio.us

8 comentaris:

@jrosell ha dit...

Segons van dir per tv3 (ara em fas dubtar) el problema era que les dades estaven xifrades. Si és així, per exemple amb PGP, es necesita una clau per poder tenir visibilitat sobre les dades sigui navision o siguin simples fitxers TXT.

Xavier Vidal ha dit...

Pel que posa als escrits del pèrits, no és un problema d'encriptació, no hi ha arxius xifrats al disc dur de la Gemma Montull, sinó arxius fets amb Navision simplemente, el que passa és que els pèrits no saben com fer anar aquest programa per llegir les dades i interpretar-les. Això, fins on jo sé.
Salut!

Ruben ha dit...

A mi em fa l'efecte que no interessa anar gaire ràpid, no fos cas que al final l'hagin d'enviar a la presó... i mentrestant han d'anar trobant excuses per no fer la feina. D'això se'n diu procrastinar.
Trobo molt trist que després de sis mesos d'investigació encara estiguin al mateix punt que al començament. No em puc imaginar cap altra feina on després de mig any li diguis al teu amo que no has aconseguit fer absolutament res i que no t'assenyalin la porta més propera...

Ruben ha dit...

Per cert, Xavier, gràcies per canviar la configuració del bloc :-D

Cardhuuu ha dit...

una crítica Xavier, hauries de canviar el titular de l'entrada. No son pas problemes informàtics, si no incompetència gobernamental...

Xavier Vidal ha dit...

Cardhuuuuu, sí, ja tens raó ja... però informàtics, al cap i a la fi
Salut!

Josep ha dit...

Hem sembla increïble aquesta noticia. Navision no deixa de ser un programa client servidor, que té tota la informació en una base de dades (normalment SQLServer). Si no poden accedir a a això tan comú, no vull pensar que deuen fer si algú els hi vol complicar la feina.

Salut!!

Onlyamd ha dit...

Ultimes notícies: "Microsoft augmenta les vendes de Navison en un 300% ja que les empreses estan migrant a aquest programari per l'avantatge de ser inexpugnable a l'Administració Pública..." xDDD.

Simplement això es una manera de fer que el judici acabi prescrivint... como el que va passar als Albertos...

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint