de març 24, 2013 Dubtes sobre la Llei Lassalle (Sinde-Wert v2.0b)

Divendres, el consell de ministres del govern del PP va aprovar l'avantprojecte de Llei sobre la Propietat Intel·lectual, anomenat ja Llei Lassalle, que endurirà la ja controvertida Llei Sinde. Molts experts s'han tirat les mans al cap perquè l'esborrany de la llei, que encara ha de passar pel Congrés i el Senat, pretén donar carta blanca la Comissió de Propietat intel·lectual per tancar les pàgines d'enllaços a continguts protegits. Això sí, excepte els cercadors com ara Google. Cal esperar al redactat final però de moment, amb l'esborrany a la mà i tot el context que ha portat a la modificació d'aquesta llei, sorgeixen alguns dubtes importants:


- És perquè la Llei Sinde nomes ha aconseguit que un 11% de les pàgines d'enllaços tanquen (i per pròpia voluntat, no per procediment administratiu o judicial) que el govern he decidit endurir la normativa?
- Quin paper ha tingut la indústria cultural nord-americana en aquest canvi legislatiu i perquè la indústria cultural espanyola vol que els EUA tornen a incloure Espanya en la Llista 301 de països amb més pirateria cultural?
- Estan disposats els proveïdors d'Internet a convertir-se en 'xivatos' del que facen els seus clients, els qui, en definitiva, els permeten fer negoci?
- Si enllaçar a continguts protegits pels drets de propietat intel·lectual és il·legal com diu l'esborrany, perquè en queda fora l'hipermercat més gran d'enllaços del món, com és Google i la resta de cercadors?
- Realment, beneficiarà aquesta nova llei als autors o bé a la indústria cultural que viu d'explotar les obres dels autors?
- Què significa exactament "un soporte adquirido en propiedad por compraventa comercial sin asistencia de terceros" per definir quan podem fer una còpia privada d'una obra protegida per drets d'autor?
- Per què el govern vol llevar-li responsabilitat als jutges i donar-li'n més a l'administració en assumptes de propietat intel·lectual? És que no confia en ells o és que no li agrada la manera en què apliquen la llei?
- Li donarà el govern a la Comissió de Propietat Intel·lectual potestat per tancar pàgines sense passar abans per un permís judicial per incoar expedient?
- Queda suficientment demostrat que la 'pirateria' perjudica el negoci cultural, quan la pròpia Comissió Europea acaba de publicar un informe on afirma que en el món de la música, per exemple, la pirateria no perjudica es vendes?
- Per què el govern vol fer pagar més a les universitats per usar llibres, quan la Universitat ja és un dels estaments que més està patint les retallades de la crisi?
- Quines injustícies es poden amagar sota el paraigües del redactat "susceptible de causar daño patrimonial"?

Les respostes vindran amb la tramitació al Congrés, però particularment crec que hi ha dues claus bàsiques: 'il·legalitzar' el fet d'enllaçar a la Xarxa, cosa qu fins ara no havia estat delicte perquè està en l'essència d'Internet, i, segona, quin poder se li mantindrà als jutges, que fins ara han desestimat les demandes presentades per tancar pàgines que foren només d'enllaços. Veurem.


del.icio.us

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint