de juliol 21, 2007 Llibertat d'expressió vs responsabilitat periodística

La llibertat d'expressió és una de les bases de la democràcia i l'ús que d'ella se'n façá, una altra. Segrestar una publicació d'humor satíric, àcid i irrespectuós com El Jueves és una decisió molt qüestionable democràticament. Ara bé, el mateix dret a la expressar-se lliurement colisiona amb el dret fonamental al honor, siga l'honor de la Família Real, el d'Ana Obregón o del president Montilla. O és que no haurien segrestat aquesta revista si els protagonistes hagueren estat, per exemple, Zapatero i la seua dona? El que és patètic és que la fiscalia actuara per vore la portada al "tomate". Això sí que és de país d'opereta. Deixeu els vostres comentaris perquè és un assumpte molt debatible, per favor!
del.icio.us

17 comentaris:

Anònim ha dit...

en serio no ho acabo de entendre. per ho que vaig sentir en una radi, tot el pollastre es va formar per que el Tomate van ensenyar repetides vegades la portada (a més de fer-ne conyeta). si la culpa es del Tomate, per que carregar-li les culpes sobre la revista? si al jutge el preocupa tan la vulneració del dret d'imatge de la corona, pero no dels demes espanyols?...........
vale, ara dire una cosa grosa, pero vivim en un mon en que ets pots cxxxr en la pxxa mare de Mahoma pero no et pots fotre em la monarquia?¿ apa, YA N'HI HA PROU (per cert, bonissima la reacció de la propia revista, creant una nova portada encara molt més irónica i punyent)

Anònim ha dit...

Visca la República!

Unknown ha dit...

Aqui un altre blogger que ha penjat la portada i un misatge de protesta, no ens podran aturar

Maniobras Orquestales... en la Blogscuridad ha dit...

Hola Xavier!!!

Contestant a la teva pregunta: NO! no l'hauríen segrestada perquè no podríen al·legar cap article del Codi Penal per fer-ho.

Això ni són injúries (genèriques) ni les "especials" de la Corona que assenyala el Fiscal i el Jutge. A més, l'Auto del Magistrat és força criticable jurídicament perquè està mancat d'una fonamentació més acurada, que no té per enlloc. Nombrosos juristes l'han criticat per desproporcionat i perquè, això ho dic jo, no hi ha cap delicte en la portada.

Si ho volguèssin tirar per la via civil et diria una altra cosa, però és clar, ahí s'haurien de mullar els prínceps presentant ells la demanda per la vulneració del dret a l'honor. I això és el que han volgut evitar: amagar-se dient que no en sabien res quan és prou clar que la Casa Real ha fet servir la Fiscalia General de l'Estat perquè els denunciés penalment.

Tot just n'he escrit de tot això al meu blog. Per cert, per qui l'interessi he penjat un enllaç per a descarregar-se sencer el número prohibit de El Jueves

Salut company!

Xavier - Tarragona
Maniobras Orquestales... en la Blogscuridad

Maniobras Orquestales... en la Blogscuridad ha dit...

I per cert, company, El Jueves ja va treure una portada sexual de l'Aznar i la Botella: mireu-la aquí.

I mireu també la resta de la galeria.

Salut!

I Visca El Jueves!!!
SALUT I REPÚBLICA!!!

Xavier - Tarragona
Maniobras Orquestales... en la Blogscuridad

Eulalia ha dit...

Ha estat pitjor el remei que el mal.
Amb aquesta collonada tan sols han aconsseguit que la imatge la coneguin fins i tot els australians, que, de ben segur, mai no n'havien sentit a parlar d'aquesta revista.
I ara fins i tot la subhasten per internet.
Aquest jutge no sap el que ha fet.
¡Pobret!. Potser que algu li expliqui.

Jobove - Reus ha dit...

reis, princeps, infantes, els reis de Grecia, Els Marichalar Urdangarins i d'altres que ara no rocordo,
cada vegada hi ha mes gent a mantindre, que és posin a treballar, visca la república

salutacions des de Reus

Xavier Vidal ha dit...

La fonamentació jurídica de Xavier de Tarragona és inqüestionable, però, potser m'equivoque, crec recordar que Aznar i Botella no van querellar-se contra el Jueves ni van demanar la retirada de la publicació. De totes maneres, estem tots d'acord en que la llibertat d'expressió és el que li dona valor a la pròpia democràcia però que també ha de tenir uns límits. I no pensava tant amb el Jueves, sinó en programes de televisió o ràdio que la fan servir com una espassa esmolada amparant-se en què no passarà res per dir les burrades més grans. En el fons, a la monarquia no li ha molestat que els tracten de mantes, sinó que no els traquen fent la postura del missioner...

Anònim ha dit...

Quina por, això em recorda les històries que el meu avi m'explicava de Paquito.

Quin serà el següent pas?

Anònim ha dit...

visca el jueves i visca la república!

Som aquí ha dit...

quins pebrots! això vol dir q el jutge de l'Olmo llegeix "el Jueves, no? aaaaai pillo!!!

Anònim ha dit...

Xavier, no estic d'acord amb tu, la llibertat d'expressio no hauria de tenir cap mena de limits apart dels personals. Per molt grosses que siguin le burrades tothom hauria de poder dir el que volgués, i tothom hauria de tenir la llibertat de escoltar-ho o no. no podem posar limits a allo que no ens agrada perque si tothom posa limits acabarem tots tancats entre quatre parets. Hi ha la frase famosa de voltaire "je ne suis pas d'accord avec un mot de ce que vous dites, mais je me battrai jusqu'à la mort pour votre droit de le dire." "no estic d'acord ni amb una sola paraula del que vosté diu, pero lluitaria fins a la mort pel seu dret de dir-ho"

Unknown ha dit...

Sembla que el senyor jutge no té més feina a fer que llegir revistes, coi si vol feina ja li portaré un dels meus gats i una pinta. O potser que agafi els afers pendents que segurament té a sobre de la taula.
Salut i República

Anònim ha dit...

us equivoqueu....ho fotut de tot l'asumpte es que el jutge coneix l'existencia de la portada a través del Tomate (o sigui el tio no compra el Jueves, ni el llegeix). es a partir de la coñeta marinera del Tomate que decideix segrestar la revista (i demanar els motllos de la impremta, amb la qual cosa demostra que el jutge esta a la paige). la questió de fons, es per tant, qui té la culpa, el Jueves per fer una revista pel seu públic, o el Tomate que ofereix la portada a molta més gent (pecadors, per pecadors, haurien de pringar els dos, no?¿?)

Xavier Vidal ha dit...

Totalment d'acord amb l'Oscar (quants anys que no parlàvem...) El que és greu i d'opereta és que la cosa es pose en marxa perquè ho ha tret el tomate. D'altra banda, dir-li al Jordi que aquí, la llibertat d'expressió és total, però, com és natural, ha d'atendre's a les lleis. La mesura del segrestament és esperpèntica, però no ha estat "prèvia", que és al que crec que es referia el jordi amb els límits personals. Salut Companys!

Anònim ha dit...

Encara estic sorprès, indignat, ple de ràbia en escoltar la notícia del «segrest» de la revista El Jueves. No m'ho puc creure. Però a quin país vivim? És això el que entenen des de la fiscalia de l'estat i el gobierno de l'Estat espanyol com a llibertat d'expressió? Quina barra. Com si no hi hagués coses molt més insultants que no pas la portada d'una revista satírica, que ha vist com li han segrestat la revista en dues ocasions: en el número 1 i el número 7. I corrien els anys setanta. Ara, la tercera vegada els segresten el número 1.573, en ple segle XXI. En prenem nota.

Anònim ha dit...

On és avui la gent que es queixaba per prohibir les vinyetes d'en Mahoma?? On és el fet diferencial que tot espanyolet, treient pit, va mostrar amb orgull??

La censura en aquest país existeix; sempre ho ha fet. . .a base de denúncies (avantsala de prohibir acudits) van enfonsar la gran revista Makoki; fa uns anys 'Los 40 Principales' prohibien l'emisió de la cançó 'JF' de 'Hamlet' per incitar a la violència; la policia va prohibir el 'Festival Internacional d'Ska' perquè un grup de joves no es podia reunir sense provocar incidents (tristament, paraules gairebé textuals). . .he sentit programes en els que parlaven de segrestos de portades d'Interviu. . .no fa pas gaire es parlaba de prohibir la secció 'Los Batasunis' d'aquell gran programa que és 'Vaya Semanita'. Que ens ve exactament de nou?? Que El Jueves ho coneixem tots??

Per on es va enterar el jutge és patètic, però tampoc ho trobo rellevant. . .o no pas tant. Em preocupa que amb el mateix prisma no s'hagi prohibit el Tomate mateix, on han posat a 'la Leti' de volta i mitja dia si, dia també!

Com no podia ser d'una altre manera, de tot això la CR ni flowers; el govern, habilment, però amb retard, ja se n'ha desmarcat. . . ja n'hi ha prou salvapàtries que són més papistes que el Papa!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint