de setembre 24, 2009 A la fi, presentat el primer telèfon mòbil que corre amb Linux

Era qüestió de temps que un sistema tan fiable, tan ràpid, tan versàtil i tan segur acabara entrant en el món dels mòbils. Ja hi havia experiències en aquesta direcció però ara, Vodafone s'ha atrevit a llançar al mercat el primer mòbil que corre amb sistema operatiu Línux. Es diu LiMo i, a banda de les avantatges de funcionament del codi obert, aporta beneficis evidents que abaratiran els terminals, al no haver de pagar la llicència del sistema operatiu que fan anar el telèfon.
No només això, sinó que, vivint en l'era de customització com vivim, aquest nou sistema operatiu per mòbils farà que un nivell de personalització molt gran en quan a aparença, en quan a aplicacions i altres aspectes. Les primeres proves es fan en un telèfon Samsung d'alta gama que sembla que va molt bé. Els fans dels sistemes propietaris potser preguntaran què farà més un telèfon amb Línux que un altre amb Windows, Symbian o Mac. La resposta és que no farà res més, farà el mateix, però d'una altra manera, més lleugera, més personalitzable i, sobre tot, molt més barata. Veure'm si s'acaba imposant al mercat o simplement es queda una mica al purgatori, com li està passant als basats amb sistema de codi lliure de Google, Android. Vos pose un vídeo on es veu com va un terminal amb Línux.

del.icio.us

8 comentaris:

David ha dit...

Ostres, pensava que Android tambe estava basat en linux?? si mes no es el que es diu per internet!!

Cardhuuu ha dit...

Android es basat en Linux, però no es totalment lliure, no tens permissos roots (però els pots tenir fent martingales).
Jo vaig amb Android i estic encantat!

Anònim ha dit...

Android és Linux de cap a peus, el ttitular d'aquest post és erroni.

Xavier Vidal ha dit...

Bé, la cosa és que Android està efectivament basat en Línux, però el nou sistema està basat en la Fundació LiMo, que encarregada per la comunitat d'adaptar el línux als sistemes mòbils, mentre que l'Android, del què, com diu Cardhuu tothom parla maravelles, és una sistema de Google, potser aquest és el matís pel qual aquest s'ha presentat com el primer, tot i que, efectivament, ben bé no seria el primer, però vaja...

Marc Ordinas i Llopis ha dit...

El Nokia N900 (http://maemo.nokia.com/) està basat en Maemo (http://maemo.org/), una distribució de Linux derivada de Debian. Es va presentar fa un mes i arribarà al mercat bastant abans que els models LiMo de Vodafone. De fet, ja es pot comanar a la pàgina de Nokia.

I respecte a si és realment obert o no, mirau aquest post del Quim Gil: http://flors.wordpress.com/2009/08/27/software-freedom-lovers-here-comes-maemo-5/

David ha dit...

Només confirmar que realment Android es molt i molt bo, a nivell de iphone, que tambe el vaig tenir, i marquen tots dos la diferència, segons el meu punt de vista, clar..

marcqm ha dit...

Nois sento dir-hos (o més bé me'n alegro) que aquest no és pas el primer mòbil basat en linux!, ja fa temps que l'empresa Tolltrech, creadora de l'entorn QT amb el qual s'ha dissenyat tot el KDE, va treure un mòbil amb el seu propi sistema operatiu evidentment en linux, s'anomena Qtopia i desde fa poc està complertament sota llicència GPL.
També s'està gestant un altre SO basat en linux i complertament lliure i codi obert anomenat Moblin (http://moblin.org/).
Passejant per la xarxa m'ha semblat veure que qt i nokia tenen algo a veure...

marcqm ha dit...

Aquí us deixo un enllaç amb un fotimer d'aparells basats en linux, hi ha de tot!!

http://www.linuxfordevices.com/c/a/Linux-For-Devices-Articles/Linuxbased-MIDs-UMPCs-and-Tablets/

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint