de desembre 21, 2010 Per què la "Llei Sinde" no és bona

El Congrés vota avui, i amb tota probabilitat aprovarà, la Llei d'Economia Sostenible, que conté la Disposició final segona, la que s'ha anomenat a Internet "Llei Sinde", i que preveu tancar les pàgines d'internet que faciliten enllaços a material protegit per drets d'autor. No és una bona solució per fomentar la cultura, ni beneficiar els autors ni la lliure circulació del coneixement, l'esència d'Internet. Per què? Alguns argumets:
  • La reforma no s'ha fet per necessitat, sinò a instàncies i per pressió directa dels EUA i els qui gestionen el drets d'autor.
  • El Psoe ha evitat conscientment un debat necessari sobre una llei tan important.
  • L'Audiència Nacional (els jutges) només diu si la decissió guvernativa vulnera algun dret constitucional, com ara el dret de lliure expressió. No es deixa opinar els jutges ni són els qui dicten les mesures contra el possible delicte.
  • Aquesta modificació legal es produeix perquè, fins ara, cap tancament de pàgina web d'enllaços per comissió d'un delicte ha estat refrendada pels jutges en la quarentena de casos que han arribat als tribunals.
  • La reforma suposa equiparar, per la urgència del tancament, el dret de propietat intel·lectual (molt questionat) a altres drets realment fonamentals, com ara la seguretat nacional, la dignitat humana, la protecció de la infància i la sanitat pública. I, sincerament, no és el mateix, veritat?
  • No és clar que hi haja una relació directa entre descàrregues i perjudici a la indústria cultural: l'any passat, any rècord de descàrregues, l'assistència al cinemes va ser un 9% superior a la de l'any anterior i es van vendre dos milions i mig més d'entrades més que el 2008.
Conclusió, cal un debat més seriós i més profund sobre la cultura en l'era d'Internet abans d'estripar-ho tot. I en el que tots estan d'acord és en què s'ha de protegir els autors, els generadors dels continguts, els creadors. I se'ls ha de protegir de tots, dels primers, dels qui gestionen els seus drets, no creieu?
del.icio.us

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint