de desembre 05, 2012 Qui mana a Internet?

Vora 200 països estan reunits aquests dies a Dubai per regular la manera en què fem servir Internet. El darrer acord que es va adoptar data del 1988 i el món digital ha canviat de dalt a baix des d'aleshores. Uns diuen que es vol acabar amb l'anonimat a Internet, generalitzar la viligilància (que ja és una realitat avui) o construir una xarxa de dues velocitats: de pagament amb totes les avantatges o de supervivència pels pobres. Els organitzadors diuen, en canvi, que es pretén fer arribar Internet a totes les capes socials i econòmiques del planeta. Ara bé, la pregunta que sovint es fa la gent és qui mana realment a Internet. La realitat és que a cada país mana el seu govern, però també hi ha algunes institucions supranacionals que tenen control sobre la Xarxa. Són aquestes:

Corporació per a l'Assignació de Noms i Números a Internet (Icann) 
Defineix polítiques per assignar noms de dominis a les adreces d'Internet (IP).

Autoritat d'Assignació de nombres d'Internet (Iana) 
És l'autoritat que assigna els números de domini i coordina la ubicació dels nombres IP. Actualment funciona com un departament de l'Icann.

Fòrum per a la gobernacio d'internet (IGF)
És un fòrum creat per les Nacions Unides que promou el diàleg entre governs, empreses, universitats i altres organitzacions sobre la internet.

Societat d'Internt (Isoc)
Pressiona els estats per assegurar-se que els estàndards tècnics d'Internet són oberts perquè qualsevol.També promou la llibertat d'expressió.


Internet Engineering Task Force (IETF)
Es dedica a generar documents tècnics per influir en la manera com la gent fa servir, dissenya i gestiona la xarxa.


Internet Architecture Board (IAB)
Supervisa el procés emprat per crear regulacions d'internet i atén les queixes sobre la manera com s'executen.
del.icio.us

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint