de juliol 07, 2008 Està en perill la llibertat a Internet (Revisat)

No faig tremendisme. Aquesta tarda es voten al Parlament Europeu un paquet d'esmenes que podrien marcar el principi de la fi de la Internet com la coneguem avui al nostre país. Es debatran mesures per limitar la velocitat de l'adsl a qui es baixe material "inapropiat" o "il·legal". A més, també es proposen mesures coactives i actuacions privant de l'accés a Internet dels qui creguen que no fan res malament i seguesquen en aquesta línia. A més, en el comitè de justícia ja es van aprovar diverses iniciatives que donaria als governs la possibilitat d'instal·lar al teu PC software espia (semblant a aquell que fa servir la màfia de la xarxa per robar-te les contrasenyes del banc o omplir-te de correu escombraria) que puga detectar si t'has baixat una cançó o una pel·lícula. Ara mateix, segons la nostra LSSI, seria il·legal que qualsevol, particular o administració, fera això al teu ordinador, però a Europa bufen vents diferents (França, Gran Bretanya, Alemanya, Suècia, Finlàndia...) i els diputats conservadors del Parlament s'han coordinat per fer que Internet siga potser l'únic àmbit que encara no està totalment controlat per les administracions. Hi ha una campanya a Internet per enviar correus als eurodiputats durant el dia d'avui i protestant per la iniciativa.(REVISAT: Finalment, les iniciatives van passar el tràmit del comitè i ara hauran de ser debatudes al plenari del Parlament al Setembre. Esperem que ho paren a la Comisió de Llibertats Civils) Ací teniu tota la informació i a continuació vos pose amb més detall el que es votarà avui:- Esmena H1: permetria als governs establir restriccions per evitar el "contingut il·lícit" en Internet. La principal, actuar sobre la "qualitat del servei", o dit d'una altra manera, reduir la velocitat del P2P, burlant la neutralitat de la xarxa.- Esmena H2: pretén establir mecanismes de cooperació entre els proveïdors d'Internet i els productors de contingut. O en altres paraules, obrir la porta perquè les societats d'autors estableixin als proveïdors d'Internet quin contingut és lícit i cual il·lícit.- Esmena H3: inspirada en la "Guillotina Digital" de Sarkozy, obligaria els proveïdors de servei a controlar i advertir per email als usuaris quan es descarreguin contingut il·lícit.A més, en un altre Comitè, el de Justícia i Llibertats Civils (LIBI), ja s'han aprovat unes altres dues esmenes, a proposta del també conservador britànic .Syed Kamall, que permet la instal·lació i execució forçosa de programari en els PCs per detectar infraccions de propietat intel·lectual.
del.icio.us

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Preocupant. Sempre diuen que quan es tanca una porta se n'obre una altra. Creus que serà així? Trobarem algun camí per navegar lliurement?
Salut!

Jordi ha dit...

Això d'Europa realment ens surt a compte? Jo només veig que cada vegada es restringeix més la llibertat d'expressió i de compartició de coneixements.
El P2P no implica automàticament un ús que infringeixi llicències de programari o productes culturals. El P2P en general, també es pot fer servir per distribuïr programari lliure (moltes distribucions de Linux fan servir aquest mètode), o fins i tot cultura (ara se m'acut el darrer treball del grup Nine Inch Nails que permet la seva distribució amb aquest mètode, sense haver de pagar per això).
En cas que les operadores restringeixin la qualitat o tallin el transit P2P, em plantejaré seriosament de donar-me de baixa del servei, o com a molt, contractar la velocitat mínima i més barata d'ADSL.
I per acabar, sobre l'spyware, ho veig complicat, sobretot en sistemes GNU/Linux, si no és que ho implementen en el maquinari, cosa que ho faria molt més complicat de control.lar.
De totes maneres, estic segur que apareixeran altres mètodes per compartir la informació.

Alexandre Fillat ha dit...

Penso que hi ha moltes coses que rectificar per part de tots plegats una mica mes de control seria bo penso que l' actual descontrol de robar la cultura sense cap cost es fatal per tots plegats. Una mica de seguretat no seria dolent per controlar fraus pederàstia etc..
També des de fa temps penso perquè els videojocs software musica etc.. costen tan cars. Si un videojoc costes 15 euros no tothom o practicament tots els tindríem originals?
Per la part de la musica es una mica trist que hi hagi moltisims grups nous que no puguin subsistir.

Sergi Huete ha dit...

Crec que la llibertat d'expressió a internet no esta en perill, per posar-vos un cas, jo soc de Sant Sadurni d'Anoia, i aquest mati pel carrer m'he trobat un home que no em coneixia de res i em diu, tu ets el que penjes tants videos a Youtube i els de les festes de barri del poble, doncs treu-los perque sino et poso una denuncia, i aixi ha anat la cosa, pero us he d'explicar que jo visc a Sant Sadurni d'Anoia i estic empadronat al Pla del Penedés, jo fare cas a la gent del poble d'on soc (El Pla) i no a la gent de Sant Sadurni sobre aquest tema d'internet, per posar-vos un altre cas, el 14 de juny passat els alumnes de 4t d'ESO del Col.legi Sant Josep van celebrar el comiat de final de curs, una festa de fi de curs, diguem-ne, i algunes companyes de classe (pq encara estudiava alla en aquella escola) em diuen que no penji el video, i llavors un noi, amic d'una noia de la classe, que aquesta noia es diu Anna Nin Llucià, em diu 'no ens penjis que sino et denunciem'

Ho veieu!

Salut a tots i a totes

Albert ha dit...

Si això passes el canon digital deixaria de tindre sentit des del primer dia, no?

Ho veurem quan passi (si passa). Jo ho dubto.

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint