d’octubre 15, 2009 La progressiva mort del P2P (Emule, Kazaa, Torrent...)

Els qui seguiu aquest bloc des de fa temps haureu llegit que en un parell d'ocasions es va anunciar la decadència propera dels intercanvis d'arxius. Alguns es van posar dels nervis i van dir que era impossible però d'altres van preguntar-se "bé, i després de la mula, què?". Ara, un informe sobre el trànsit a la Xarxa sembla donar la raó els qui dèiem que el P2P anava a la baixa i demostra que, en els darrers dos anys, el volum de dades a Internet dels intercanvis d'arxius s'ha reduït a una cinquena part, com es veu en el gràfic de la dreta. És possible que una part de la reducció es puga justificar en la persecució desmesurada i tenaç dels qui intercanvien arxius a països com Dinamarca, Alemanya, França, EEUU o Gran Bretanya. Ara bé, sembla clar que una altra part s'explica pel canvi de postura de la indústria audiovisual, que comença a entendre que ha de deixar de guanyar els diners a cabassos (com en el món offline) i baixar el preus de forma dràstica per vendre més al món online. L'exemple més clar és la tenda d'Itunes, que ha venut 6000 milions de cançons (sí, la xifra està contrastada, gairebé una per cada habitant de la terra) i 200 milions d'episodis de sèries. Però hi ha un altre factor essencial: els servidors de descàrrega directa. Ara ja no fa falta compartir res perquè els internautes van Rapidshare, Megaupload o Gigasize i s'ho descarreguen directament (recordeu l'entrada del Jdownloader). Ara només falta que la indústria del cinema entenga que venent pelis d'estrena en qualitat excel·lent a dos o tres euros, la gent se les compraria per mirar-les a casa un divendres a la nit. Tot arribarà, ben segur que arribarà.
del.icio.us

7 comentaris:

Unknown ha dit...

ejem, Vidal.......
molt dels continguts de les pàgines de descàrgues directes, prové de xarxes P2P (emule o torrent, bàsicament).

Xavier Vidal ha dit...

Perdona que discrepe, Carme, no provenen dels programes P2P, alguns d'ells tenen el mateix origen, les bases warez de l'Scene i subxarxes associacdes (pelis, jocs, música...), que és d'on s'alimenten els P2P, però una gran part d les coses que hi ha per descàrrega directa prové d'usuaris particulars que enregistren sèries des de la tele i les pengen directament a RS, MU, etc. Puc estar equivocat, però pel que jo sé, la cosa va més o menys asicí

Cardhuuu ha dit...

Perquè baixar-me pelis i series si les puc veure en straming? perquè biaxar-me música si puc escoltar spotify, lastFM, Jamendo,...

El trànsit de dades ha baixat perquè la gent ha entès que és una tonteria baixar-se 30 Gb de pelis per no mirar-les mai... i igual amb els discos. Quantes discografies completes ens hem baixat perquè ens agradava UNA canço d'aquell grup? tots els masses fan mal!

salut!

XR ha dit...

Boníssim no en tenia ni idea que hagués baixat tant, encara em recordo del napster... Descàrrega directe és el que fem ara, impossible saber com ho farem d'aquí a 5 anys. El tema de l'Streaming, hi ha molta cosa pero es molt efímera i sobretot la qualitat el tema és que la qualitat és molt dolenta (en comparativa)...

dumdarada ha dit...

Vaig llegir sobre el mateix tema en Bandaancha ahir.

Aconselle mirar primer que res la gràfica de “Bandaancha”, per vore que el estudi s’ha fet respecte al tràfic per port, lo qual trobe que es una errada gran, perque en el torrent no es gasten generalment eixos ports (ports per defecte), mentre que en “la mula” crec que sí, i en estos moments el torrent està molt per damunt de “la burreta”.

De tota manera el P2P jo diria que encara està en bona forma, i tan sols hi ha que vore els anys que du per exemple “la muleta” aguantant a pesar de tot el que s’ha fet per tombar-la. A més de que “la burreta” te una versió renovada pensant en el futur i en els paisos on hi ha censura.

Per altra part crec que tinc que estar d’acord en que en detriment del P2P han guanyat moltissim Rapidshare, Megaupload i companyia per les següents raons:

1- No hi ha que preocupar-se pel canal de pujada.
2- La configuració es menys complicada per a començar a emprar els programes com Jdownloader i variants. Conec casos casolans i casos d’oficina, on no hi ha posibilitat d’obrir ports . . .
3- La infraestructura per al món de la DD (descàrrega directa) es menys costosa i es més simple front al seu principal competidor (torrent), ja que amb un fòrum hi ha prou, el allotjament de les dades corre a compte dels servidors, una gran comoditat. Per a torrent fa falta un fòrum i un tracker ( que per el que se son prou cars mensualment).
4- La mitja de durada de les dades online en DD jo diria que sol ser més llarga.
5- Velocitat de baixada, si tens un compte premium en DD tinc entés que aprofites tot el que dona la teva línia. En els trackers privats de torrents hi ha gent que te el que es diu “servidors kimsufi” (100 megues simètrics), son usuaris particulars amb una conexió normal que alquilen una altra conexió a banda que administren remotament, per tant de vegades pots tindre velocitats d’espant en el torrent. Però sols diré que els “kimsufi” eixen per massa diners al mes, hi ha que administrarlos i com depengues de 1 sol seed i que no siga un “kimsufi” vas a pedals igual.

Lo millor per a mi, es que els 2 sistemes son compatibles, de vegades els gaste els 2 a l’hora i de meravella (DD+torrent). Mentre que si vols gastar més d’un sistema P2P la cosa no rula com toca. Per tant, la conclusió per a mi, es que no es deu deixar de costat a cap ;-)

Un salut

Xavier Vidal ha dit...

Totalment d'acord amb Cardhuu amb què finalment ens hem adonat que no cal baixar-se tot que hi ha a Internet. I molt bon anàlisi de dumdarada, que jo podria firmar pràcticament sencer. Gràcies!!!

XR ha dit...

Tema streaming: he trobat això

https://addons.mozilla.org/es-ES/firefox/addon/11037

per les limitacions del megavideo.
No l'he provat, però ho faré.

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint