de març 15, 2010 Més xarxes socials=menys lectura?

És una qüestió interessant en què fa temps que hi pense. Quant més temps dediques a Internet, les xarxes socials i les noves tecnologies menys temps dediques a la lectura i a l'escriptura (de no ficció). Ara, el prestiós guionista nord-americà Barry Gifford ho ha explicitat en considerar que l'ús de noves tecnologies, com les xarxes socials, fa que els joves s'interessin menys per la lectura, sobretot, per la bona literatura, portant-los a un estatus de mediatització. El guionista de pel.lícules com "Wild at heart" i "Perdita Durango", entre d'altres, va reiterar que l'abús d'eines com el Twitter i Facebook ja ens els treu temps per pensar, "els està robant les idees originals". Gifford recomana no estar assegut tot el dia davant l'ordinador embrancats en un duel a vore "qui contesta amb més rapidesa" que no estiguen connectats les 24 hores. El guionista també ve a dir que la mecanització a la xarxa fa que molts joves també mecanitzen la seva creació a l'hora d'escriure, a banda, clar, de llevar-los temps de lectura. Jo fa temps que pense en el car en termes de temps que resulta seguir l'evolució constant i rapidíssima de les noves tecnologies. I m'encanta fer-ho, però sé, pel filòsof Henri Bergson, que si fas una cosa, per molt que t'agrade, en deixes de fer altres. Com es pot solucionar això? Com us ho feu vosaltres? Qualsevol consell serà benvingut...
del.icio.us

2 comentaris:

Unknown ha dit...

A mi el 2.0 m'ha tret temps de la tele, no pasa de la lectura.
Si és cert que al principi destinava més temps a internetejar que a escriure, fins que vaig establir prioritats.
Al cap i a la fi, recompensa molt més l'anar fent novel·les que l'estar postejant o twittejant o el que sigui. Ho trobo més productiu i satisfactori. Això no vol dir que no em tiri 23 hores al dia a internet, però sí que sé que quan s'ha d'escriure, s'ha d'escriure.
I no em va malament, de moment.

Lídia Gàzquez ha dit...

Jo crec que pensar així és negar el poder de les noves tecnologies i estar cec davant d'una revolució que està transformant la manera de relacionar-nos, de pensar i de llegir també! Crec que a la xarxa pots interactuar també de forma molt ràpida i descobrir coses noves d'una forma més immediata que abans de la seva existència. Tot potser és més ràpid i efímer, però un ja sap què buscar quan li interessa alguna cosa, posem per cas, un autor o un blog sobre una novel·la, ja que ara parlem de llegir.

A la blogosfera, acabo llegint molt, al final, de forma diferent, però llegeixo. I no ens enganyem, acabarem llegint digitalment, encara no sé com, perquè encara és aviat, però serà així. No m'agrada el tremendisme ni l'alarmisme. En comptes de queixar-nos, hauríem de pensar com utilitzar tota aquesta meravella que és Internet i les noves tecnologies per treure-li el profit necessari. Perquè a mi realment, em té fascinada... I quan vull llegir llegeixo, a la xarxa i en paper! ;-)

Salut!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint