de juny 15, 2011 Entrevista a Epsylon, informador d'Anonymous


ENTREVISTA A EPSYLON, MEMBRE D’ANONYMOUS.

Epsylon és un enginyer en Telecomunicacions que va néixer a Bilbao el 1982. Treballa i viu a Amsterdam des de 2010 i és informador de l’organització Anonymous, ‘Anoms’ o ‘la legió’, com l’anomemen els membres, des de fa anys. Ha estat al cas de les operacions que ha dut a terme 'la legió' en els darrers temps. Té un perfil al Twitter on va comentant notícies relacionades amb l’actualitat i les accions més puntuals d’Anonymous i també una web de lliure accés. Així és com veu ell la realitat d''Anons':



- Quantes persones poden pertànyer a l'organització en tot el món, aproximadament? I a Espanya?

Saber-ho amb exactitud és un tema complex, ja que es tracta d'una estructura rizomática. "Hi ha dies que més, hi ha dies que menys". El cas és que està cada vegada està més en les ments de més gent. I en els fòrums. I en les converses. I als carrers.

De manera escalar, podríem dir que hi ha diversos centenars realment
actius, i diversos milers disposats a col.laborar puntualment [a Espanya]

La legió no té nombre exacte, perquè cada vegada més, tendeix a infinit.

- Quin és el sistema de decisió per triar què ataca i què no? Hi ha
Votacions a través de l'IRC, discussions?

El sistema de decisió és molt senzill. Es proposen les accions en fòrums i xats (irc, webchats), i es discuteixen. Quan alguna pren la consideració de la resta, es porta endavant. És un mètode, generalment, horitzontal.

La iniciativa i la proactivitat són la base perquè les coses funcionin
("Do it yourself").

- Com es coordina un atac DDoS? Encara que no sigui una organització
Piramidal i per tant no tingui una direcció, d'alguna manera s'han de prendre les  decisions i es coordinaran les accions...

Les accions es coordinen través del xat i dels fòrums.

- Si no són la cúpula d'Anonymous a Espanya , quin paper creus que tenen en la Organització els tres detinguts de la setmana passada?

Les persones detingudes són una cortina de fum. Són una manera de portar l'atenció en contra de les forces de seguretat, per oblidar els polítics. És la manera d'enfrontar als esclaus del poder, amb els esclaus del dia a dia.

Ara mateix, ells són el cap de turc per mostrar la nova llei aprovada el desembre de l'any passat, i a més, per posar en boca de molts les capacitats i l'efectivitat de les forces telemàtiques davant aquest tipus de moviments.

Però, han comès el gran error de no informar-se abans. En concret, han detingut els administradors dels canals d'IRC, i segons tinc entès, també a un dels proveïdors d'un servidor. Sens dubte, pensar que aquesta és la cúpula, és el més ridícul que he sentit per part de la policia, des que vaig escoltar Anselmo del Moral parlar de Hispahack (i mira que fa anys d'això).

Utilitzant una metàfora: "Agafar 3 abelles i dir que tens paralitzat l'eixam, és de necis".

Aviat estaran al carrer (el cas és més mediàtic que judicial). Vaig conèixer en persona els nois detinguts en Holanda pels atacs a Visa, Paypal i Mastercard i eren casos similars. Ara estan amb servidors molt més protegits (i amb bons assessors prop);)

- En els atacs DDoS, els strikenets ¿s'utilitzen botnets, és a dir ordinadors de gent normal intervinguts, sense ells saber-ho?

Si i no. Aquí hi ha la gran diferència. Un atac DDoS per definició pot
utilitzar [ordinadors] zombis o no.

Generalment les propostes de "netstrike" (acció de protesta
electrònica), no utilitza ordinadors sense el consentiment exprés de
els users. Tot i que facilita l'automatització de certs processos, l’user sempre és "responsable" de la seva connexió al "target".

De tota manera, s’ha de dir que dir que generalment (igual que succeeix al carrer), també es llancen un altre tipus d'atacs (aprofitant el "tumult" de
connexions). Per tant, de vegades, hi ha xarxes de zombis implicades. Però
mai dins de la proposta ètica de protesta. Cal diferenciar bé aquest punt.

- La intrusió informàtica en un ordinador aliè sense permís, en el nostre país és una acció punible. La gent que participa en entrades en sistemes aliens, té consciència que està incomplint la Llei?

Hi haurà gent que si i gent que no. La intrusió i la legalitat és una
cosa. La intuïció, l'experiència i l'ètica és una altra cosa. És delicte entrar en els servers dels pederastes búlgars i mostrar al resta d'Internet qui es dediquen a què?. Probablement, si. Ara, si parlem de "hacktivisme", crec que sens dubte, és necessari.

El mateix amb determinades empreses i governs obscurantistes. Ells són els responsables de moltes de les misèries del nostre món. Entrar a seus server és una qüestió de lògica intel·lectual, mai violenta.

Endavant amb la consciència i l'electrònica.

- La majoria dels membres de Anon, són experts informàtics, hackers?

M'imagino que hi ha de tot. Et contaré una anècdota. Estant de viatge a Burgos i durant l'operació "payback", un forner portava una xapa de "V" de Vendetta en la seva solapa. Jo estava seguint l'acció des feia temps enrere, així que em vaig sorprendre al veure’l, ja que s’havia parlat poc encara del tema en els mitjans. Vaig posar els meus dits en forma de "V" i li vaig dir: "Nunca olvidamos". Ell, amb un gest de complicitat em va dir: "Esperadnos";)

Aquí vaig entendre el que s'acabava de formar. La consciència global de lluita pels drets més important (o una de les més) de la història de
Internet i la humanitat.

- És clar que Anonymous no busca beneficis econòmics amb les seues accions però després de l'atac a Sony, algú es va aprofitar i va entrar al servidor de claus de Sony, les va robar i les va posar en el mercat negre, va tenir alguna cosa a veure Anonymous en això?

Si i no. Anonymous som tots i totes. Els cobdiciosos i els no. Què la gent
en tregui profit és una possibilitat. Ara bé, saps realment si aquest diners no s'utilitzarà per ampliar la infrastructura de servers?. No crec;)

- Quines mesures pren algú que pertany a Anon per no ser rastrejat i detingut com va passar la setmana passada a Espanya?

Ser anònim o no, és una decisió personal.

El que no podem fer és caure en el "underground" com única forma de resposta. Hem de reclamar la protesta electrònica legítima. Connectar amb la meva IP, amb el meu nom i dir, "estic aquí per això i això altre, igual que passa als carrers ".

Si vols no ser rastrejat, pensa en "paranoia". Estan darrere, des fa anys. Un consell, sinó estàs preparat per jugar una partida de escacs en què et jugues la teva llibertat, pensa primer. Utilitzar proxies, connexions en altres parts de la ciutat i tractar de no deixar les teves dades personals en cap lloc és un bon començament.

Així és l'organització des de dins. Gràcies a Epsylon per acceptar aquesta entrevista i desmitificar algunes de les coses que es diuen sobre 'Anons'
del.icio.us

2 comentaris:

Anònim ha dit...

En castellano:

http://pastebin.com/Xr08NV9Z

Anònim ha dit...

bones,
voliar remarcar un parell de temes que crec que permetrien entendre una mica més el perquè de les accions per part de les autoritats o implicats en aquell moment.

La primera és la de les detencions de "la cúpula d'anonymous", si dèien que havien capturat una cúpula podien fer el ressó mediàtic, si simplement eren 3 anonymous i arribava a tothom el concepte d'anonymous era perillós, però amb el #15M s'ha trobat una altra eina molt poderosa, i els ideals de anonymous han influenciat en algunes de les decisions de les acampades. Estem parlant sempre d'ètica hacker, que pot extendre's a qualsevol camp, la transperència davant de tot i el treball col·laboratiu i cooperatiu com un dels pilars.

L'altra és la del robatori de claus de sony. Segons he llegit, fèia pocs dies havien acomiadat a uns treballadors que treballaven en el desenvolupament d'aquesta consola i van ser ells els que van propiciar l'atac -la venjança és un plat que es serveix fred-. Hi ha moltíssima gent que va a darrere del crackeig de consoles, dispositius mòbils, etc. i a darrere molts cops hi poden anar interessos econòmics, al igual que el món de l'spam i el phishing, o el robatori de noms de domini (que després són venguts a uns preus més alts + les possibles despeses en advocats).

Comentar per últim que anonymous o el concepte d'anonymous va aparèixer als estats units, quan un grup d'empreses van atacar els servidors d'uns hacktivistes, ells van respondre amb un atac de denegació de servei distribuït que va deixar inoperatius els serveis de vàries empreses durant unes quantes hores.

tots som anonymous.

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 LES OVELLES ELÈCTRIQUES
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint